Заради втората вълна от коронавирус в Китай български студенти в Шанхай и Пекин са блокирани и не могат да се приберат в България предава БНТ. Полети до Европа почти няма, а границите са затворени.

Академичната година в Китай е към края си, а визите на повечето български студенти изтичат до броени дни, това разказаха част от студентите, които са в капана на втората вълна от коронавирус в Шанхай с държавна стипендия за безплатно обучение.

"Обръщам се към вас от името на група български студенти, които сме тук на едногодишно обучение в различни университети на Китай и всъщност всички ние се обединихме с обща кауза, защото в последно време сме изправени пред огромни трудности с нашето прибиране в България, тъй като и до ден днешен границите на Китай са затворени, което означава, че полетите са сведени до минимум", каза студентката Виктория Иванова.

Според Веселин Найденов, студент в Шанхай, университетите оказват голям натиск върху студентите или да напуснат общежитията след края на този семестър, който свършва до дни, или да си платят за престоя по-нататък за месеци напред, което оказва допълнително финансово напрежение върху тези студенти.

Кампусите на повечето университети са затворени, а младежите са принудени да не излизат. Прибирането им в България се оказва почти невъзможно. Полетите до и от Европа са силно ограничени а цените започват от 5-6 хиляди лева.

"Дори да платите тези 5-6 хиляди лева не е гарантирано, че самолетът ви ще излети, защото страшно много полети се отменят. Авиокомпаниите продават билети за полети, които в последствие масово биват отменяни. Дори международните влакове са спрени, т.е. няма опция да напуснем Китай по нормален начин", уточни Веселин Найденов.

"Цените за тези полети са бих казал непосилни за студентите, които са студенти на стипендия тук, стипендия от китайското правителство, което поема всички разходи", продължи студентът.

Виктория Иванова живее в хотела, в който е на стаж. Притеснена е, че ако няма полет след изтичането на договора ще трябва да остане на улицата.

"Въпреки че говорих няколко пъти с отдел човешки ресурси за това колко трудно се намира полет и затова как лично аз нямам представа кога и как ще се прибера вкъщи, те не проявиха никакво разбиране, така че искат още на 9 юли, когато всъщност ми приключва договора, аз да съм си събрала нещата и да съм се изнесла", каза студентката.

"Доколкото знам останалата част от българските студенти приключват първата седмица на юли месец със своите изпити, след което естествено би следвало да се приберат в България", продължи тя.

Опциите пред студентите, чиито визи изтичат съвсем скоро, са две. Едната от тях е неприемлива, опцията да удължат визите си, съответно да удължат престоя за собствена сметка е неизгодна чисто финансово за тях, за техните семейства, защото това са студенти на стипендия. Опцията с чартърен полет е мечтаната опция, но е неясно до каква степен тя е осъществима.

"Мисля, че всички ние вече искаме да се приберем вкъщи и да сме със семействата си, с родителите, с приятелите си. Защото цялата тази година в Китай беше доста трудна за всички нас", смята Виктория Иванова.

Добрата новина идва от Министерството на външните работи. От пресцентъра обясниха пред БНТ, че се работи усилено за връщането на студентите в България и облекчаване на престоя им в Китай.

До средата на юли се очаква да бъде изпратен специален чартър за 140 души до Китай. Към момента посолството ни в Пекин е съставило списък от 23 студенти, които желаят да се приберат в родината. Чартърът ще бъде отворен и за други европейски граждани, които имат желание да се завърнат в Европа.

Посолството ни в Пекин и Генералното ни консулство в Шанхай трябва да съдействат на студентите и да направят постъпки пред ръководствата на университетите, в които се обучават студентите ни, за безпрепятствено пребиваване и помощ от битов характер до намиране на възможност за тяхното отпътуване от Китай, без това да е за сметка на студентите.