12 нелегални мигранти бяха арестувани от гръцките власти на летището в Атина заради фалшиви български паспорти. Те се опитали да отпътуват, като се представили за спортисти, съобщи БНР.

Мигрантите се представили за български отбор по хандбал, който пътува за международен мач. На гранична полиция представили официално издадени български паспорти, като фалшифицирали страницата с личните данни и снимките.

Полицията публикува снимка дори на "отбора“ от летището, като спортистите са с български спортни екипи и спортни принадлежности на хандбалисти. Оказало се обаче, че никой от тях не говори български език. Арестувани са на летището в Атина и са предадени в прокуратурата. Срещу тях е повдигнато обвинение за фалшифициране на пътнически документи и нелегално влизане в европейска страна.

Миналата година пак през същото летище направиха опит да отпътуват 10 сирийци, като отбор по волейбол, но с украински паспорти. Полицията предупреждава, че на всички изходи от Гърция щателно се проверяват документите на пътуващите.

Междувременно министърът на вътрешните работи на Северна Македония Наке Чулев заяви, че южната граница с Гърция ще бъде напълно затворена, за да се предотврати нова мигрантска вълна в страната, предаде агенция МИА.

Чулев каза, че властите на Северна Македония са в постоянна връзка с европейската гранична агенция Фронтекс и с другите партньори от ЕС. Той подчерта, че страната има по-голям капацитет и е много по-добре подготвена в сравнение с предишната мигрантска криза.