България е в топ 3 по най-ниска смъртност в Европа за март-април тази година от средното равнище за последните няколко години. Това показва официална статистика на Европейската мрежа за журналистика, съобщи на своя сайт телевизия Евронюз.

Изданието не уточнява реда на подреждане, но съобщава, че заедно с България, в челото по ниска смъртност са още Норвегия и Словакия.

За сметка на това с 200 000 повече от средното за този период през 2016-2019 г са починалите в останалите над 20 европейски страни.

Смъртността по време на разгара на пандемията от новия коронавирус е била по-висока в някои страни в сравнение в други. Броят на починалите например във Великобритания, Италия, Франция и Испания - страни, които бяха най-тежко засегнати от коронавируса в Европа - е много по-голям в сравнение с предишни години.

В 14 италиански области смъртността е била с между 80% и 347% по-висока. Най-тежко засегнатият европейски регион е северната италианска провинция Бергамо (ръст от 347%).

На обратния полюс, броят на починалите не е по-голям в нито една норвежка област. В България, смъртността е по-висока само в един регион - Ямбол, с 8%.