България остава като остров без коронавирус в Европа. Всички 83 проби изследвани днес за коронавирус в страната са отрицателни, съобщиха от Военно-медицинска академия. Във ВМА са били изследвани 19 проби, в Националната референтна лаборатория - 30, а в Лабораторията в Стара Загора - 34, допълниха от лечебното заведение. 

Над 97 510 души са заразени от коронавируса COVID-19, а 3345 са починали в световен мащаб, като заразата е засегнала повече от 80 страни, сочат данните на Световната здравна организация.

Най-тежко е положението в Китай, където възникна заразата. Други силно засегнати страни са Южна Корея, Иран и Италия. Във Великобритания и Швейцария днес бяха регистрирани първи смъртни случаи, докато Аржентина и Босна и Херцеговина обявиха за първи заразени свои граждани.  Рязко се е увеличил броят на потвърдените случаи на зараза в Гърция, след като пробите на 21 души, завърнали се от пътуване до Израел, се оказаха положителни.

Във Франция броят на заразените наближава 400, като смъртните случаи вече са 6.

В Италия за последното денонощие заради коронавируса са починали 41 души, с което броят на жертвите там става 148. Случаите на заразяване приближават 3900 души от всичките области на страната.

Ресторант до Пантеона в Рим е необичайно пуст

Снимка: АР/БТА

Мадрид е в епицентъра на разпространението на коронавируса в Испания. В града има 90 случая, от общо 234 в цялата страна, по данни на здравното ведомство. Досега са починали трима души.

Пред нарастващия брой на заразени в световен мащаб, британското издание "Сън" публикува популярните дестинации за пътуване, които все още не са покосени от коронавируса.

Карта на коронавируса

Снимка: БТА/АР

Все още има редица дестинации, до които може да се пътува по работа или на ваканция заради липсата на регистрирани случаи на зараза. Това обаче може да се промени в кратки срокове, затова се препоръчва да бъдете в крак със съветите за местни пътувания в страни без коронавирус, които обаче са нащрек, предупреждава изданието.

Дестинациите в Европа, които остават незасегнати от епидемията, включват Малта, България и Кипър, като във всяка от тях няма регистрирани случаи. Лансароте пък е един от малкото острови в Испания, които са незасегнати, заедно с Ибиса и Гран Канария.

В съветите за пътуване се посочва, че тези страни засега са безопасни за пътуване.

Почивките до Малдивите или Кабо Верде също са безпроблемни, тъй като коронавирусът не се е разпространил в тези региони.

Турция също не е съобщавала за случаи на коронавирус, а Лаос и Мианмар в Югоизточна Азия остават незасегнати, въпреки че се препоръчва предпазливост поради близостта им със страни, докладвали за случаи на коронавируса.

Въпреки че не са регистрирали случаи на коронавирус, има страни, в които туризмът все пак се срива заради новата заплаха.

Индонезия планира да похарчи повече от 500 000 британски лири за туризъм поради спад в броя на почиващите, а финансовият министър на Нова Зеландия заяви, че страната е изправена пред "сериозно въздействие" от вируса.

В Италия са отменени 90 на сто от резервациите, а сред хотелските резервации в Тайланд са отменени 10 на сто.