Девет страни членки на ЕС, сред които и България, отхвърлиха набор от правила, определящи кои финансови продукти могат да бъдат определяни като "зелени" и "устойчиви", съобщи представител на ЕС, цитиран от Ройтерс.

Решението отменя споразумение, постигнато миналата седмица между евродепутатите и финландското председателство на ЕС. Преговарящите определиха споразумението като забележителен компромис, който може да установи световен стандарт за зелени облигации и други финансови продукти, насочени към инвеститори, имащи отношение към климата.

Великобритания, Франция, Чехия, Унгария, Полша, Словакия, Румъния, България и Словения се обявиха против споразумението на срещата на дипломати от страните членки на ЕС в Брюксел, тъй като се опасяват, че правилата за класификация ще попречат да бъдат определяни като зелени инвестиции в ядрени и въглищни проекти.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен представи днес на извънредно заседание на Европейския парламент предложение за мерки за опазване на околната среда. В изказванията си евродепутатите показаха разделение в оценката си за предложението, което предвижда в ЕС до 2050 г. да бъде прекратено замърсяването от изгарянето на полезни изкопаеми.

Европейците искат решителни действия срещу промените в околната среда, чухме гласа им и заради тях правим днешните предложения, заяви Фон дер Лайен. По нейните думи ще бъдат необходими усилията на повече от едно поколение за постигането на набелязаната цел. Пътят ще бъде много дълъг и неравен, добави тя.

Фон дер Лайен отбеляза, че преди 70 години Европа се е обединила около добива на въглища и производството на стомана, и е постигнала икономическо чудо. По нейните думи сега е време за обединение около добиването на възобновяема енергия.

В последвалите оценки парламентарната група на Европейската народна партия (ЕНП) подкрепи Фон дер Лайен и посочи, че очертаните стремежи са в интерес на следващите поколения. Може би сме последните, способни все още да направят нещо. Нека не поставяме тежестта от енергийния преход върху най-слабите, призова групата на ЕНП и предложи страните, които не участват в общите усилия за опазването на планетата, да нямат достъп до пазара на ЕС.

Групата на социалистите и демократите също изрази подкрепа за предложенията на ЕК и ги определи като нов подход за постигането на икономически растеж. Според социалистите е необходимо също ЕС да наложи данъци, които помагат за постигането на целите за по-чиста околна среда.

Групата "Обнови Европа" определи предложенията като начало на усилията Европа да излезе на прав път, но призова за широко обсъждане. Либералите предложиха новите цели за опазването на природата да залегнат в работата по политиките за сближаване и земеделие.

Зелените изразиха задоволство, че ЕК представя предложенията само 10 дни след встъпването в длъжност на екипа на Фон дер Лайен. Те определиха т. нар. "Зелен договор" на ЕК като "списък с добри намерения". Трябва да действаме веднага срещу замърсяването на околната среда и за да е успешен, преходът трябва да бъде справедлив. Неприемливо е най-голямата цена да се плаща от най-бедните. Не трябва да се допуска загуба на работни места, необходима е дълбока промяна на данъчната политика, ползващите полезни изкопаеми трябва да плащат най-високите данъци, призоваха Зелените. Те добавиха, че днес ЕС е готов да вложи 1/4 от общия бюджет за опазване на природата, но останалите 3/4 служат в обратната посока.

Групата "Идентичност и демокрация" постави въпроса за отраженията за обществото и икономиката от предложените мерки. ЕК търси да се хареса, коментира тази парламентарна група.

Европейските консерватори и реформатори (ЕКР) поставиха въпроса защо ЕК прави подобни предложения, а не спазва законодателството, според което това е работа на Европейския съвет. ЕКР предупреди, че ще има тежки последици, ако комисията се опита да наложи силово днешните предложения.

Групата на Европейската обединена левица представи свое предложение за опазването на природата и заяви, че става дума за оцеляването на човечеството. Според тази група днешната икономическа система води до разрушаването на природата и това е в основата на проблема. Мерките трябва да бъдат насочени натам, планетата няма да бъде спасена с лозунги, заявиха представителите на тази политическа сила и определиха предложенията на ЕК като "политически хазарт".