От октомври 2021 г. гражданите на Европейския съюз ще бъдат допускани във Великобритания само срещу задграничен паспорт. За влизащите за кратки пътувания няма да се изисква виза.

Не така стои обаче въпросът за близо 4 милиона европейци, които са решили да се установят трайно на Острова. Близо 200 000 са българите, подали документи за уседналост. Тони Петкова работи за най-голямата неправителствена организация, която безвъзмездно помага на стотици наши сънародници да се справят с попълването на документите.

„Всички българи, които искат да дойдат да живеят във Великобритания и да се възползват от новата схема за уседналост, трябва да го направят до края на тази година. За всички, които дойдат до края на тази година, крайният срок за кандидатстване е до 31 юни 2021 г., за да получат временен или постоянен статут“, обясни тя пред bTV.

Това се удостоверява само по електронен път. Не се издава специален документ, а това може да се окаже проблем.

„Освен че се затрудняват да си направят самите статути, след това изпитват ужасни трудности да ги подържат, да ги актуализират и да ги доказват пред работодатели, хазяи, пред здравните власти, a от догодина вече ще трябва да започнат да го правят“, обясни още Петкова.

Британското вътрешно министерство съветва пътуващите европейци да проверяват на сайта му дали няма да се нуждаят и от виза. Такава още от януари ще се изисква от европейските граждани, които идват във Великобритания, за да работят, учат или да се присъединят към членове на семействата си. Краткосрочните пътувания с цел туризъм, гостуване на близки или командировка, които са до 90 дни, ще продължат да се осъществяват както сега - без визи.

Обсъжда се обаче пътуващите да трябва да правят предварителна онлайн регистрация в сайта на британското правителство, подобна на тази, която сега се изисква от пристигащите в страната българи, за да е ясно къде ще изтърпят задължителната 14-дневна карантина заради коронавирусната пандемия, съобщи "24 часа".

Сънародниците на Острова, които вече са получили временен или постоянен статут на живеещи във Великобритания, ще могат да пътуват с българската си лична карта до края на 2025 г. На границата обаче ще е необходимо да покажат на мобилния си телефон онлайн апликацията за своя статут.

Европейските шофьорски книжки ще продължат да се признават на Острова, както и автомобилните застраховки, но трябва да се носи документ на английски език от собствениците на превозните средства, че са застраховани. Засега Лондон не предвижда да въвежда роуминг на симкарти, които са издадени в ЕС, но се използват на територията на Обединеното кралство.

До 2025 г. правителството ще въведе електронна система за разрешаване на пътувания, за да е сигурно, че пристигащите на границата предварителни ще имат позволение да пътуват до Великобритания.