Български гражданин, жител на Кипър, върнал се на острова с полет от София в неделя, е заразен с коронавируса, съобщиха от здравното министерство в Никозия.

Два нови случая на коронавирус в Кипър бяха потвърдени в понеделник, единият от които е българинът. Веднага е задействан протоколът за проследяване на неговите контакти, заявиха от здравното министерство.

Всички носители на коронавирус, установени в страната в последната седмица, след 9 юни, когато тя възобнови въздушните си връзки, са пристигнали от чужбина.

До 19 юни влизащите в Кипър от България трябва да представят здравен сертификат с отрицателен резултат от извършено 72 часа преди полета изследване за вируса.

Кипърските граждани и тези, които постоянно пребивават на острова, могат да направят теста на летището в Кипър. Така е установен и случаят, внесен от София, съобщава БНР.

През тази седмица ще бъдат въведени бързи тестове за пристигащите, съобщи транспортният министър Янис Карусос. С тях резултатът ще е ясен до час и половина и пътниците ще го изчакат на летището, без да се налага да остават 24 часа под карантина в хотел.

От понеделник в страната започна и ново масово тестване за инфекцията. Ще бъдат изследвани 10 000 души от върналите се на работните си места през юни, в рамките на третата фаза от облекчаването на коронавирусните ограничения.