Инцидентът е станал в неделя, когато пред дискотека в Пачвил 19-годишният Денис Дъвков се сбил с 5 години по-големия Зак Мели. След като българинът ударил в главата малтиеца, той се строполил на земята и починал.

24-годишният Мели е открит мъртъв в ранните часове на неделя сутринта. Ден след това българинът е бил задържан от полицията, но няколко часа по-късно освободен от ареста, след като аутопсията на Зак Мели се оказала "неубедителна", съобщават от малтийската полиция.

В изявление, публикувано в понеделник следобед, полицията съобщава, че се извършват допълнителни тестове, за да се определи причината за смъртта на Мели. Според местните власти първичните изследвания не са показали признаци на насилие.

Обстоятелствата, свързани с предполагаемата борба между двамата младежи, все още не са ясни, въпреки че първоначалните доклади предполагат, че Дъвков е нанесъл фаталния удар.

Според свидетелски показания, малко преди ареста на Дъвков полицията е получила сведения от служители на таксиметрова компания, които се обадили да да изпратят патрул, тъй като младеж с описанието на Мели се разхождал по улицата във видимо нетрезво състояние и изглеждал дрогиран.

Докато полицията дошла, група младежи, сред които и Дъвков, атакувала Мели. Според братовчедката на загиналия, българинът е напданал жертвата си „за забвление“.

19-годишният български гражданин, който се разследва за смъртта на Мели, живее в Слиема. Снимките на профила на Facebook на Давков показват, че той живее в Малта поне от 2014 г. След инцидента Facebook страницата на Давков е била спряна след получаване на онлайн заплахи и злоупотреби.