Д-р Иван Димов, инженера от Техническия университет на Федерико Санта Мария, и компанията му Orca Bio разработват терапия, която позволява на кръвта и имунната система на пациент да бъдат "нулирани". Това се превръща в ефективно лечение на заболявания като левкемия, лупус, диабет тип 1, болест на Крон, множествена склероза и дори ХИВ, съобщава noticias.usm.cl.

Orca Bio е компания със седалище в Калифорния (САЩ), която наскоро получи 192 милиона щатски долара за разработване на тази клетъчна терапия, която може да замести трансплантацията на костен мозък.

"При присаждането на костен мозък само поради имунно отхвърляне има приблизителна смъртност от 20%. А ние се опитваме да елиминираме способността за отхвърляне, като в същото време даваме възможност на организма да лекува рак на кръвта ", обяснява д-р Димов.

При това лечение донор получава лекарство пет дни преди да дари кръвта си, така че стволовите му клетки да влязат в обръщение. След това тази кръв достига до лаборатория, където се използва за сглобяване на клетъчно лекарство.

Ден по-късно пациентът с рак получава терапията интравенозно, като по този начин препрограмира имунната си система.

Както беше подчертано в Diario Financiero, около 70 пациенти вече са лекувани с тази терапия, като най-старият е от 2016 г. Повечето от тях вече са без рак.

Двама пациенти с много напреднала левкемия и ХИВ, когато се подложили на лечение, за да излекуват рака си, ХИВ също е елиминиран.

"Целта ми е това да послужи като мотивация за новите поколения и да им покаже, че няма ограничения за това, което може да се постигне, ако са отдадени", каза той пред USM.

Orca Bio е компания, основана през 2016 г. от д-р Иван Димов, д-р Нейт Фернхоф и д-р Джероен Бекарт в Мело порк Калифорния. Компанията е получила над 300 милиона щатски долара за разработки, а понастоящем се оценява на повече от 1 млрд. долара.