Десетки разрушени сгради, разцепени на две пътища и повече от 1460 вторични труса – това са резултатите от силното земетресение, което разлюля Аляска в петък. Вторичните трусове, повечето от които с магнитуд от 4,5 бала по скалата на Рихтер или по-голям, не позволиха на много от жителите на столицата на щата Анкъридж да си поемат дъх, съобщава сайтът на българите в САЩ и Канада "BGvoice".

Ужасът от преживяното все още преследва и Ирена Машова и семейството й. „Не сме спали от дни”, казва тя. В петък сутринта Ирена заедно с трите си деца – на 4, 8 и 11 годинки, закусват на втория етаж на къщата им в Анкъридж.

„Първо си помислих, че влак минава, защото покрай нас има релси”, казва българката. Секунди по-късно обаче клатенето вече сериозно разтресло къщата. Тогава Ирена грабва децата си и им казва да се скрият под масата. „Беше ужасно”, спомня си тя.

По време на силния трус, който продължил около минута, Ирена Машова буди съпруга си с викове. „Извиках му да става, а той се запъти към долния етаж”, обяснява жената. Въпреки че е опасно, мъжът на Ирена слиза по стълбите, за да помогне на майка й, която само преди 10 дни претърпяла операция на сърцето. „Лежала и си мислела, че ако нещо падне, просто ще си сложи възглавницата на лицето”, разказва Машова още силно стресирана от случилото се.

Започна едно люлеене, падаха книги отвсякъде”, спомня си за кошмарния момент тя. „Грабнахме децата и отидохме в колата, там стояхме 2-3 часа.”

Стресът от преживяното се отразява на всички в семейството. „Големият ми син получи паник атака. На 11 години вдига кръвно, от три дни не можем да го успокоим”, казва Ирена Машова. В нейната къща няма щети, но близък неин приятел в града намира имота си разцепен на две.

Къщата на Ирена и семейството й е строена точно по времето на най-голямото земетресение в щата, а и в страната – това през 1964 г., когато умират 193 души.

„В Анкъридж има значителни щети по инфраструктурата. Много домове и сгради са повредени, а пътища и мостове са затворени”, казаха от полицейската служба в града.

От деня на земетресението местните жители, които иначе са свикнали на леки трусове, са в паника от силата на труса. Основните щети са в пътната инфраструктура – особено в живописния Glen road – най-големия път, който наподобява магистрала и свързва Анкъридж с предградията около него. Много от гражданите, които живеят там, бяха призовани да не ходят на работа в понеделник, за да избегнат опасни ситуации на пътя.

Губернаторът на щата Бил Уокър даде почивка на всички от администрацията си, за да намали броя на автомобилите по магистралата. Училищата остават затворени до вторник също с цел да се намали трафикът.

„Благодаря на Господ, че ни опази и този път”, казва Елена Алексова, която също живее в Анкъридж.

„Беше много страшно и имах чувството, че сградата ще падне всеки момент върху нас. Това е най-черният ден в живота ми, но нищо не можеш да направиш срещу природата, освен да се молиш на Господ”, добавя българката.

Всички училища и институции бяха затворени в петък. „Беше някакъв ужас, всеки бързаше да си вземе децата”, казва Ирена Машова, която живее там от 2004 година и не помни да е имало подобен земетръс в района. „Слава на Бога, няма жертви и ние сме добре, казва българката. – На следващия ден бяхме в непрекъснато напрежение.”

Ирена Машова и семейството й решили да пътуват за няколко дни, например до Сиатъл, но летището било затворено. „Бяхме като затворени тук и имаше само Господ над нас”, казва българката. Тя и семейството й се чули с други българи от Анкъридж, за да проверят дали всички са добре в кошмарния ден.

Геолозите не изключват вторичните трусове да продължат. Аляска е район с висока сеизмичност, където се засичат средно по 40 хиляди слаби земетресения годишно.