От днес при влизане в Австрия трябва да се представя отрицателен PCR тест, направен най-малко 72 часа преди пристигане в страната.

От новото разпореждане на австрийските власти са засегнати и пристигащите от България, уточнява БНР.

Австрия определи 32 рискови държави, за които важи новото изискване за отрицателен PCR тест.

Сред тях са страните от Западните Балкани, както и България и Румъния. При невъзможност да се представи резултат от тест пристигащите трябва да се самоизолират и да се тестват в рамките на 48 часа от пристигането си на свои разноски.

По информация на посолството ни във Виена при влизане в Австрия пристигащите от България трябва да представят и медицинско удостоверение по образец на немски или английски език.

Продължава да е в сила безпрепятственият транзит през Австрия. За него не се изисква представяне на отрицателен тест за коронавирус, но при условие че няма междинно спиране в Австрия и напускането на страната е гарантирано.

Междувременно обаче Финландия и Тунис въвеждат карантина за Австрия. 

Поради повишения брой на заразените с новия коронавирус в Австрия Финландия въвежда ограничения за влизащите само два месеца, след като беше либерализиран режимът на пътуване. Лицата, влизащи от Австрия, са длъжни да спазват двуседмична домашна карантина. Наредбата влиза в сила от 27 юли. Освен за Австрия, тя важи за Швейцария и Словения.

В червения списък на Финландия остават Франция, Люксембург, Португалия, Полша, Испания и Швеция.

От понеделник е свободно влизането във Финландия на граждани от 28 държави, осем от които са извън пределите на Европа. Свободно остава влизането от такива страни като Германия, Италия, Унгария и Гърция.

Промените в режима на влизане във Финландия са по силата на решение на финландското правителство да вдигне ограниченията за пристигащи от държави, в които през последните две седмици са диагностицирани по-малко от осем случая на зараза на сто хиляди души.

Повишеният брой на заразените в Австрия е повод и за Тунис да въведе нов режим за влизащите в страната. Задължителна става 14-дневната карантина.

Наредбата на туниското министерство на здравеопазването засяга и пристигащите от Нидерландия. В зеления списък на Тунис остават Германия, Италия, Испания, държавите от Бенелюкс и Швейцария.