Хилядите безработни европейски имигранти в Германия обаче изглежда ще направят задачата непосилна за германските власти, коментира изданието TheLocal.de, цитиран от "Фокус".

Британският премиер Дейвид Камерън вече обяви такива строги мерки за имигранти - тези, които не работят, просят или нощуват на открито, ще бъдат експулсирани.

Броят на безработните европейци, живеещи в Германия, се е увеличил с 5,3% за една година и в момента е 15,4%.

Според службата за заетостта има 36 000 поляци, 35 000 италианци и 19 700 гърци, които са останали без работа. Като безработни в Германия са регистрирани още 10 000 българи и 11 000 румънци.

За година броят на безработните българи в Германия се е увеличил с 65,5%, а този на румънците без трудова заетост е скочил с 50,4%.

Общият брой на безработните българи и румънци в Германия представлява едва 4% от този на всички мигранти в страната, които са регистрирани в бюрата по труда.

Имиграцията от Румъния и България към Германия е нараснала с 80 процента в началото на годината, пише днес германският вестник ТАЦ, позовавайки се на първонаначални данни на Института за изследване на трудовия пазар и заетостта, предаде БТА.

Според тях броят на българите и румънците в Германия се е увеличил с 9850 през януари. Месечната нетна имиграция спрямо януари 2013 г. е нараснала с 80 процента. Броят на хората от двете страни, работещи в Германия, пък е скочил с 13 281 души.

Пред Ройтерс Херберт Брюкер, експерт по имиграцията от изследователския институт към агенцията по заетостта, коментира, че новите възможности за работа се използват и от българите и румънците, които вече живеят в Германия.

"Това води до по-ниска безработица и до това, че ние икономически печелим от по-високата заетост. По този начин намалява и тежестта, която би могла да възникне за социалната система", отбелязва експертът.

Как е във Великобритания

Броят на румънците, кандидатстващи за работа във Великобритания, се е удвоил за една година, писа вчера британският вестник "Експрес". 

В сайта само на едно румънско бюро по труда за първите три месеца от годината са подадени близо 43 000 заявления за работа на Острова.

Данни за българите не са изнесени.

Ако мигрантите от ЕС идват със същото темпо във Великобритания, с което идват на година, за четири години ще образуват цял един град с размерите на Манчестър, предупреждава британският в. "Дейли мейл", като се позовава на доклад на организацията "Мигрейшън уотч".