Недобросъвестният им работодател оставил нашенците без заплати. Те са и без визи и се притесняват да напуснат охраняваната зона в столицата. Преживяват само с храната и водата, носена от хуманитарни работници. С тях има и 28 украинци.

Френски медии съобщават, че пострадалите са на възраст между 21 и 56 години, и сред тях е една жена. Работниците дошли, за да строят сгради за срещата на върха на Арабската лига срещу обещание за добро заплащане. Кошмарът обаче започнал, когато срещата била отложена за неопределено време, а строежът - замразен. Сега работниците живеят в мизерни три стаи в изоставена сграда на строителната площадка.

От българското Външно министерство потвърждават част от информацията. Случаят бил от юни, като българите са били общо 8. През юли двама от тях са напуснали Ирак, а другите останали. По неофициална информация техният работодател им дължи пари. Българите живеят в строго охраняваната „Зелена зона в Багдад" и не смеят да я напуснат, защото нямат необходимите за това визи. Според Външното ни министерство са в безопасност и имат храна и вода.