Това се разбра след срещата на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева с министъра на правосъдието на Обединените арабски емирства Султан ал Бади.

Двамата българи са били осъдени за трафик, притежание и разпространение на наркотици. След 12 години в затвора са помилвани, освободени и върнати в България. Именно този срок е условието за помилване. То е и първото за престъпление, свързано с наркотици. Емирът е взел това решение още на 2 декември 2017 година, когато е националният празник на федералната монархия, и нашенците вече са върнати в България, уточниха от Външно министерство.

В Централния затвор на Дубай има още един българин, който излежава присъда за източване на банкови карти от 2014 г. Към момента той има 29 висящи дела и е с постоянна мярка “задържане под стража”.

Наскоро са задържани и две български гражданки от ромски произход, които се занимавали с джебчийство по моловете. В емирствата обаче има повсеместното видеонаблюдение и беше въведена усъвършенствана система за биометрични данни от Германия, която позволява разпознаване на лица дори от уличните камери, монтирани по светофарите.

Като цяло обаче българите не създават проблеми на правосъдната система на страната, което ни радва, заяви министър Бади.

Домакините увериха Захариева, че са отворени за тясно сътрудничество по всички въпроси на правосъдието и вътрешния ред в ОАЕ, където към момента живее най-голямата българска колония в целия Арабски свят.

“Трябва да насърчим сътрудничеството - трябва да привлечем българските строителни компании и инженери тук. В последните години България разви много своята инфраструктура”, каза тя.

И обсъди с тях възможностите за сътрудничество - особено във възобновяемите енергоизточници, както и организиране на среща на български компании с изпълнители на големи инфраструктурни проекти в ОАЕ.

“В Северна Африка българите са много популярни, имате огромен принос за развитието на този регион. Надявам се строителният ви бизнес да участва и на нашия пазар”, каза пък министърът на инфраструктурното развитие Абсуллах Ал Нуаими.

Вчера Екатерина Захариева откри 77-то българско посолство в света, което е  първо в Абу Даби.