Десетки българи стоят като заложници в зимен курорт в Австрия и не могат да се приберат в България. Отишли там, за да работят и от около седмица са блокирани и не могат да си тръгнат.

Някои от тях се притесняват, че могат да останат и на улицата, защото договорите вече са прекратени и не се знае за колко време ще им стигнат парите. 

„Тук е като в Банско, всяко градче, мъничко селце е затворено. Полиция, жандармерия и никаква информация”, разказа пред Нова телевизия една от потърпевшите - Пламка Петрова.

От четири месеца тя и друга българка - Цветина Цветанова, са в Австрия, в зимното курортно градче Калтенбах, за да работят. До преди десетина дни, когато властите затварят курорта.

„Сезонът приключи преди една седмица, затвори лифта. Групите бяха все още тук по пансионите, по хотелите и дойдоха и съобщиха, че Тирол се затваря“, казва още Пламка.

Пламка на работното си място преди коронавируса

Снимка: Кадър от Нова телевизия

Двете жени започват веднага да търсят начин да се приберат в България, но без резултат. 

„Започнаха да казват, че автобусите са спрени и са си изтеглили всички налични. След това започнахме да търсим бусовете, които прекарват хора. Те също ни отказаха и казаха, че е обявена карантина и започват да се затварят граници“, обясни Цветина.

Снимка: Кадър от Нова телевизия

Не се знае колко време тя и Пламка могат да останат още в общежитието, в което живеят.

Жените поддържат контакт и с около 50-60 българи близо до тях, които са в същата безизходица и търсят изход. Притеснението на хората там е вече до краен предел.

„Имам информация за голямата част от българите, особено в провинция Тирол. Искам да кажа, че може някъде да има пропуск, но сътрудниците на посолството работят денонощно. Ние финансови средства не може да предоставим, защото няма такъв закон. Тези дни се чух с много хора, от които почти никой не искаше да се прибира. Трудно е излизането от Тирол. Санитарната зона там е много стриктна“, коментира посланикът на България в Австрия Н.Пр. д-р Иван Сираков.

Вчера от Външно министерство заявиха, че чуждестранни граждани, включително и българи, желаещите да напуснат провинция Тирол, могат да бъдат пропуснати от австрийските власти през изградените контролни пунктове само при условие, че докажат намерението си директно да напуснат територията на Австрия (без междинна спирка). 

При напускане с личен автомобил българските граждани следва да са с багаж, да представят бележка, че са останали без работа или възможност за настаняване и автомобилът да е с пълен резервоар. От МВнР уточниха, че възможният времеви прозорец за пропускане на български граждани с леки автомобили през австрийско-унгарската граница (ГКПП Никелсдорф) е всяка вечер между 21.00 ч. и 05.00 ч.

При липса на личен транспорт, желаещите да се завърнат в България граждани от карантинния регион в Тирол, обаче следва да са си осигурили алтернативен транспорт до Виена и да представят пред австрийските власти закупен самолетен билет до България.