Министерството на отбраната на Азербайджан обяви днес, че от страна на Армения за изминалото денонощие са били извършени 41 нарушения на прекратяването на огъня по линията на съприкосновение в Нагорни Карабах и по границата между двете държави, предаде ТАСС.

Според отбранителното ведомство в Баку нарушенията на арменската армия на различни места по фронта са били с "едрокалибрени картечници и снайперски пушки".

Напрежението между Азербайджан и Армения се изостри на 12 юли, когато Баку заяви, че арменската армия обстрелва с артилерия азерски позиции. От Ереван казаха, че причината за ескалацията са опитите за офанзива от страна на противника. От 17 юли обстановката в конфликтните зони е спокойна, но почти всеки ден има съобщения за стрелба по границата и линията на съприкосновение в Нагорни Карабах.

Конфликтът между двете съседни държави започна през февруари 1988 г., когато населяваната предимно от арменци Накорнокарабахска автономна област обяви, че излиза от състава на Азербайджанската ССР. След война в периода 1992-1994 г. Баку изгуби контрол върху Нагорни Карабах и седем прилежащи района. От 1992 г. се водят преговори за мирно решаване на конфликт