Иранският духовен лидер, аятолах Али Хаменей изрази днес подкрепата си за решението на правителството за увеличаване на цената на бензина, което породи протести в редица ирански градове, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Той каза, че не е експерт и призна съществуването на различни мнения по въпроса, но допълни, че става дума за решение, взето на базата на мнения на експерти, сред които посочи и сравнително умерения президент Хасан Рохани, и следователно то трябва да бъде приложено. Аятолахът отчете, че някои хора може да са против това решение, но допълни, че нанасянето на щети и подпалването на имущество не е реакция на нормални хора, а на хулигани.

"Контрареволюцията и враговете на Иран винаги са подкрепяли саботажи и покушения срещу сигурността и продължават да правят така", каза Хаменей, цитиран от държавната телевизия, допълва Ройтерс.

Вчера според ирански медии и социални мрежи демонстрантите на много места в страната са скандирали антиправителствени лозунги, допълва Ройтерс.

Протестите, започнаха в петък и продължиха вчера, като прераснаха в насилие ден, след като правителството повиши цените на бензина с 50 на сто в сравнение с цените от предишния ден. Освен това се въвежда и количествен лимит - до 60 литра месечно за собственик на автомобил, над който цената се увеличава. За собственик на мотоциклет лимитът е 25 литра. Отделен лимит се предвижда за таксиметровите шофьори - 400 литра.

По време на протестите водачи на превозни средства блокираха пътища и повредиха бензиностанции. Някои демонстранти се опитаха да подпалят складове за бензин. В протестите, според официални данни, е бил убит един човек - в югоизточния град Сирджан, има и ранени. Според социалните мрежи обаче има още няколко убити при сблъсъците между полицията и силите за сигурност, от една страна, и демонстрантите в Техеран и десетки други градове из страната вчера.

Това призна и самият Хаменей. "За нещастие, бяха причинени някои проблеми, известен брой хора загубиха живота си, някои центрове бяха разрушени", каза той. След като посочи, че повишението на цените на горивата е препоръчано от експерти и трябва да се изпълнява, той призова по телевизията съответните държавни органи да предотвратят повишаването на цените на останалите стоки.

Говорителят на полицията Ахмад Нурян, цитиран от агенция Мехр, пък предупреди, че "полицията възприема тактика на нулева толерантност към онези, които нарушават реда и сигурността, ще идентифицира техните лидери по места и ще предприема действия срещу тях".

Видеокадри по социалните медии показаха как полицейски части за борба с безредиците използват сълзотворен газ и палки вчера, за да разпръснат протестиращите в няколко града. Кадри в Туитър пък показаха, как протестиращите подпалват банка. Видеоклипове в други социални мрежи показаха, как протестиращи блокират пътища и палят огньове по улиците в Техеран и други градове. Някои от тях скандираха лозунги срещу високопоставени лица, посочва Ройтерс, като допълва обаче, че не може да удостовери истинността на тези кадри.

Същевременно вестник "Аш Шарк ал Аусат", цитирайки полицейско съобщение, пък съобщава за 40 арестувани при протести иранския град Йезд в централната част на страната, предаде ТАСС.

По нареждане на държавния съвет за сигурност, след избухването на протестите е ограничен достъпът до интернет в страната, съобщи полуофициалната агенция ИСНА, цитирана от Ройтерс. Мониторинговата организация "НетБлокс" съобщи в Туитър снощи, че в момента има почти пълна блокада на интернет в страната. Мрежови данни, отнасящи се до потреблението в реално време, показват, че свързаността в интернет е спаднала до 7 на сто от обичайното си равнище.