Иранците са изправени пред нестабилен период заради натиска от Америка и икономическите проблеми, каза върховният лидер аятолах Али Хаменей в обръщение, излъчено днес от държавната телевизия, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Хаменей произнесе словото си пред десетки хиляди членове на командири на Революционната гвардия и на нейното подразделение басиджи, събрали се на стадион в Техеран.

Раздорът между Иран и САЩ се влоши откакто през май американският президент Доналд Тръмп се оттегли от многостранното ядрено споразумение с ислямската република и възстанови едностранно санкциите срещу Техеран.

"Положението на нацията, региона и света е нестабилно, особено за нас иранците", каза Хаменей. "Нестабилно в смисъл, че от една страна имаме крясъците на арогантните сили и политиците от империалистическа Америка, от друга страна икономическите проблеми на нацията и по-трудното преживяване на голяма част от уязвимите хора в страната".

В същото време Хаменей заплаши, че Иран ще удари плесница на Америка и ще я победи, като победи санкциите.

Международният съд в Хага нареди вчера на САЩ да преустановят "по хуманитарни причини" санкциите срещу Иран, които засягат вноса на стоки от първа необходимост. Петнадесетчленният съд отбелязва единодушно, че САЩ трябва със средства по техен избор да премахнат всяко препятствие, което мерките, обявени на 8 май 2018 г., поставят пред свободния износ за Иран на лекарства и медицински материали, хранителни и селскостопански продукти.

Съдебното решение вероятно ще има в най-добрия случай ограничен ефект върху прилагането на санкциите, които Вашингтон възстанови и затегна, след като се оттегли от сключеното през 2015 г. споразумение, което Иран подписа със световните сили. Актовете на съда имат задължителен характер, но той няма правомощия да наложи изпълнението им и както САЩ, така и Иран в миналото на практика не са се съобразявали с негови решения по дела, които страните са водили една срещу друга.