Виенски учени работят над създаване на медикамент срещу коронавируса. След няколко седмици ще е ясно дали медикаментът е ефикасен.

От Китай ще бъдат доставени кръвни проби, каза Марко Поглич, ръководител на виенската фирма за биоанализи "Атоквант".

"Преди да бъдат дълбоко замразени и докарани във Виена със специален транспорт, кръвните проби ще бъдат обработени с химикали и с топлина, за да се гарантира липсата на активни вируси", заяви биотехнологът.

Кръвните проби са взети от пациенти от китайския град Гуанчжоу, които са тежко болни и се лекуват с медикамента АПНО1, разработен от виенската биотехнологична фирма "Апейрон". Преди години медикаментът АПНО1 беше прилаган спешно в борба с инфекцията ТОРС, предава БТА.

Китайските биотехнолози в Гуанчжоу търсят 24-ма пациенти за изследването, което ще започне в идните дни. Според Марко Поглич кръвните проби ще пристигнат във Виена около месец след началото на изследването. От 24-те пациента ще бъдат взети около 200 проби - в различни моменти след началото на лечението.

"Анализът не изисква дълго време, ще продължи не повече от седмица", коментира Поглич.

След като бъде установено колко ефикасно е действието на медикамента, ще последва по-мащабно изследване. За да се прилага масово, ще са необходими още шест месеца.

Предимството на медикамента от Виена е, че за разлика от всички други опити по света става дума за молекула, която е клинично изследвана за поносимост и сигурност, така че ще може да се приложи на практика по-бързо от останалите.

Става дума за ензим АСЕ2, който показа двойна полза в изпитанията за лекарство срещу ТОРС - от една страна предотвратява проникването на вируса в клетките, а от друга спира възпаленията и облекчава симптомите при тежки белодробни заболявания.

Първият ефект се наблюдава и при новия коронавирус, коментира Марко Поглич.

"През последните седмици се появиха много публикации, които сочат, че новият коронавирус се свързва още по-силно с АСЕ2 от вируса ТОРС.

"Все още не е ясно дали ензимът може да победи заболяването, това е предмет на актуалните изследвания", допълва Поглич, но изказва оптимизъм в потенциала на медикамента.