Австрийският ски район Гайсау-Хинтерзее (Gaissau-Hintersee) в провинция Залцбург все още не е пуснал лифтовете си, въпреки че хотелите и пансионите са пълни с почиващи.

От 2016 година ски лифтовете са 75-процентна собственост на китайската компания "Джей & Уай холдинг".

В сравнително малкия ски курорт, съобщава вестник "Пресе", лифтовете не работят и все още не е ясно дали този сезон изобщо ще бъдат пуснати в движение. (Справка в сайта на курорта показа, че лифтовете наистина не работят.)

Към момента няма назначен управител на дружеството оператор, нито негов представител. Служителите са в отпуск и дори не е поръчано гориво за машините, поддържащи пистите.

Няма и ясно становище от китайските собственици, въпреки дебелата естествена снежна покривка.

Само допреди няколко седмици нещата изглеждаха оптимистични, продължава вестникът, цитиран от БТА. През ноември управителят на фирмата от китайска страна е заявил, че ще заплати дължимите суми на собствениците на земята и ще внесе допълнителна гаранционна сума.

Малко по-късно е заговорил за нови инвестиции, като преди две седмици е заявил пред вестник "Залцбургер нахрихтен", че е получил решение на китайското правителство за нови инвестиции в размер на 33 милиона долара. Отбелязал е също така, че през миналите години е инвестирал над седем милиона долара в ски региона Гайсау-Хинтерзее, но не е посочил дата за старт на ски сезона.

Ясно е обаче, че през зимната ваканция тази година туристите ще трябва да търсят възможности да покарат ски в други райони край Залцбург.