Хиляди хора присъстваха на бдение в катедрала "Св. Стефан" във Виена вчера, за да почетат паметта на австрийска лекарка, която се самоуби, след като разкри, че е била заплашвана от противници на Covid-мерките в страната, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Много хора запалиха свещи и фенерчетата на мобилните си телефони в памет на Лиза-Мария Келемайер, която в петък бе намерена мъртва в кабинета си в Горна Австрия. Зазвъняха и църковните камбани в нейна памет.

Лекарката затвори кабинета си няколко седмици по-рано, след като каза, че е била подложена на огромен натиск от страна на противниците на ковид ваксините в продължение на месеци.

Тя се е почувствала недостатъчно защитена от полицията и според собствените ѝ думи е похарчила около 100 хиляди евро, за да взема предпазни мерки.

Прокуратурата във Велс, Горна Австрия потвърди, че става въпрос за самоубийство и не е направена аутопсия. От прокуратурата съобщиха, че са открити предсмъртни писма, но отказват да разкрият каквото и да било за съдържанието им. Междувременно Медицинската асоциация на Горна Австрия заяви, че на Келермайер е била предложена цялата възможна помощ. Членовете на асоциацията казаха, че са обсъдили план, по който кабинетът ѝ да продължи да работи.

Австрийският президент Александър ван дер Белен изрази ужаса си от случилото се. "Нека спрем това сплашване и всяване на страх", написа той в Туитър, обръщайки се към противниците на мерките за ограничаване на коронавируса в страната.