Европейският съюз трябва с помощта на ООН да създаде в Близкия изток специален трибунал за джихадисти - наемници на терористичната организация "Ислямска държава", предложи днес вътрешният министър на Австрия Херберт Кикъл, цитиран от ТАСС.

Според министъра учредяването на такъв трибунал в Близкия изток ще позволи на място да бъдат изслушвани свидетели и да се получава информация от фронтовете, необходима за провеждането на наказателен процес.

"Моята позиция е съвършено ясна: трябва да минимизираме заплахата за нашето население. Някои от привържениците за връщането (на наемниците в родните им страни) ще се нагърби с огромна отговорност, ако една от тези "бомби със закъснител" се взриви", каза Кикъл в интервю за вестник "Кронен цайтунг".

Според него Виена смята за неприемливо да бъдат приемани обратно в Европа наемници, отишли да воюват в кризисни райони на страната на терористите. Той отбеляза, че това се отнася и за жените на терористите, осигурявали надежден тил за своите мъже и грижили се за прехраната им, докато те водели военни действия.

"В Австрия могат да поискат да се върнат от 30 до 60 души. Те са заминали там доброволно, месеци наред са воювали на страната на терористични организации, били са ранявани, а сега искат да се възползват от здравната система на държавата, която се стремят да унищожат, - възмущава се Кикъл. - Затова е неприемливо да приемаме такива "бомби с часовников механизъм" обратно в Австрия. Имаме си предостатъчно такива проблемни кадри в страната."

Тези дни президентът на САЩ Доналд Тръмп призова европейските страни да си приберат и да изправят пред съд над 800 свои граждани, присъединили се към ИД и по-късно взети в плен в Сирия от силите на САЩ, на техните партньори и съюзници. Американският лидер предупреди европейските съюзници, че в противен случай заловените джихадисти ще бъдат пуснати на свобода.