Австрия се насочва към предсрочни избори, съобщи агенция АПА, позовавайки се на източници от крайнодясната Австрийска партия на свободата (АПС).

По техни данни в момента в канцлерството се обсъждат варианти за сътрудничество в коалиционното правителство. АПС и Австрийската народна партия на канцлера Себастиан Курц обаче не могат да намерят компромис за разпределението на министерските портфейли.

Според източниците Австрийската партия на свободата (АПС), чийто лидер бе Щрахе, настоява за провеждане на нови избори. АПС не иска да жертва министъра на вътрешните работи Херберт Кикъл, за да подкрепи управляващата коалиция.

По думите им канцлерът Себастиан Курц обмисля как да обяви това решение.

Австрийската народна партия (АНП) на Курц изглежда е настояла да си върне вътрешното министерство, което по-рано беше неин основен ресор, допълват източниците.

Предсрочни парламентарни избори след оставката на вицеканцлера Хайнц-Кристиан Щрахе може да се проведат в средата на юли или през септември тази година.

Очаква се по-късно тази вечер изявление да направи президентът Александър ван дер Белен, който може да обяви следващи мерки заради политическата криза.

Веднага, след като вицеканцлерът подаде оставка над 5000 души се събраха в центъра на Виена с плакати и транспаранти, които скандираха за предсрочни избори. За осигуряване на ред сред демонстрантите тук са мобилизирани 150 полицаи, подкрепления са осигурени от провинциите Долна и Горна Австрия.