Преди старта на новата общонационална изолация, която ще започне в полунощ на понеделник срещу вторник в Австрия, австрийският канцлер Себастиан Курц обяви в интервю по телевизията, че след приключването й на 6 декември ще бъдат извършени масови тестове за коронавирус както в Словакия, за да бъдат открити и карантинирани хората, които са без симптоми.

Масовото тестване ще бъде направено преди Коледа, а необходимата подготовка се извършва съвместно с провинциите и въоръжените сили. В края на седмицата правителството ще информира обществеността за планираното тестване.

Една от първите групи ще е на учителите, тъй като е се предвижда училищната дейност да бъде възобновена на 7 декември, а търговските обекти да отворят врати също тогава. Как точно ще стане това зависи от броя на новозаразените, а задача на провинциите ще бъде да подобрят издирването на контактните лица, като тяхна отговорност е да действат безупречно, заяви канцлерът.

"Прилагането на ваксина ще промени играта", подчерта заяви Курц.

Той добави, че министерството на здравеопазването подготвя стратегия за ваксиниране, като сред първите ще са заетите в здравеопазването и други изложени на особен риск групи. Курц предполага, че през първото тримесечие на идната година постепенно ще започне ваксинирането на населението в Австрия.