Кандидатите за шофьори в Австрия вече няма да могат да попълват теоритичния тест на турски език, съобщи през уикенда транспортното министерство, като се мотивира с цената на преводите, предаде АФП, цитирана от БНР.

От почти 300 000 теоретични теста попълнени миналата година едва 3631 са били на турски език - или около 1,2%.

Но транспортното министерство, което според коалиционното споразумение се ръководи от представител на крайнодясната Партия на свободата, обяви, че е прекалено скъпо да се поддържа тест, полаган от сравнително малък процент кандидат-шофьори.

"Всеки допълнителен език струва на държавата 5-цифрена сума (в евро), което е неоправдано", заяви транспортният министър Норберт Хофер. Той посочи, че ще продължи да е възможно попълването на листовките на шофьорсикте изпити на английски, хърватски и словенски.

"Естествено, че става въпрос за цената, но за мен освен това е важно да се установи на кои езици е разумно да се полагат изпитите", каза Хофер, като посочи че премахването на турския език е "окуражаване за учене на немски".

Решението идва във време на продължително напрежение между Австрия и Турция.

Австрийският канцлер Себастиан Курц изка ЕС да прекрати преговорите с Турция за членство в съюза, което гневи турския президент Реджеп Ердоган, посочва Би Би Си.

През май 2017 г. този гняв доведе до турско вето върху сътрудничеството на НАТО с Австрия, която не е членка на алианса.