Бившият австрийски полковник, който е обвинен в шпионаж в полза на Русия, бе пуснат с мярка за неотклонение "подписка", съобщи съдът в западният австрийски град Залцбург.

Заподозреният, който е съден за разкриване на държавни и военни тайни, е предал задграничния си паспорт и трябва да се явява ежедневно в полицията.

Прокуратурата искаше обвиняемият да бъде пратен в предварителния арест заради риск да се укрие, но съдът прецени, че такъв риск не съществува, доколкото 70-годишният мъж отдавна е знаел, че е разследван, но не се е укрил от следствието, отбелязва Франс прес, цитирана от БТА.

Както по-рано бе съобщено, австрийските власти водят разследване по отношение на полковника в оставка, за когото се твърди, че от края на 90-те години е предавал на руското военно разузнаване информация за мигрантската криза, австрийската военна авиация и артилерийските системи на страната. Срещу него е образувано наказателно дело и го заплашва двегодишна присъда.

Руското министерство на външните работи вече заяви, че твърденията на Виена вредят на положителните отношения между двете страни, предаде Ройтерс.