Австралийската журналистка Чън Лей, която беше задържана в Китай по подозрения в шпионаж от повече от три години, се завърна днес у дома, след като беше освободена от китайските власти, съобщи австралийският премиер Антъни Албанезе, цитиран от Ройтерс.

Чън, която беше съдена на процес при закрити врата през март 2022 г., пристигна в Мелбърн и се върна при двете си деца и своето семейство, каза на пресконференция Албанезе.

"Правителството се опитваше да постигне това от дълго време и завръщането ѝ ще бъде горещо приветствано не само от семейството и приятелите ѝ, но и от всички австралийци", каза австралийският премиер.

Освобождаването на журналистката идва след приключването на съдебните процедури срещу нея в Китай, добави Албанезе.

Австралийският премиер каза, че очаква да посети Китай тази година.

48-годишната Чън беше водеща на бизнес предаване по китайската държавна телевизия, когато беше задържана през август 2020 г. за предполагаемо споделяне на държавни тайни с друга държава.

Австралия нееднократно изразяваше безпокойство относно нейното задържане, което беше предприето, след като Китай разшири ограниченията срещу вноса на австралийски стоки на фона на търговски спор, който постепенно затихва, посочва Ройтерс.