Австралийският премиер Скот Морисън заяви днес, че Канбера иска да получи извинение от Пекин заради публикация в Туитър, която съдържа фалшива снимка на австралийски войник, опрял окървавен нож до гърлото на афганистанско дете, което държи агне, предадоха световните агенции.

Морисън свика специална пресконференция, за да осъди случая.

Снимката бе публикувана на фона на влошаването на отношенията между Австралия и Китай, отбеляза агенцията.

Морисън настоя за премахване на "отвратителната снимка", публикувана днес от говорителя на китайското министерство на външните работи Чжао Лицзян, цитират го Ройтерс и Би Би Си.

"Това е крайно възмутително и не може да бъде оправдано с нищо /.../ Китайското правителство би трябвало да бъде крайно засрамено от тази публикация", заяви австралийският премиер.

В своя пост, придружен от снимката, Чжао пише, че е "шокиран от убийството на афганистански цивилни и затворници от австралийски войници". "Ние силно осъждаме подобни действия и призоваваме да се потърси отговорност от извършителите", допълва говорителят на китайското външно министерство.

Говорителят на китайското МВнР направи изявлението си във връзка с оповестяването по-рано този месец на независим доклад за предполагаеми военни престъпления, извършени от войници от австралийските специални сили в Афганистан. Според оповестения доклад, базиран на, според авторите му, достоверна информация, се казва, че 25 австралийски войници са замесени в убийствата на 39 афганистански цивилни и затворници между 2009 и 2013 г., написа Би Би Си. Констатациите са от разследването на Австралийските отбранителни сили (ADF) и предизвикаха широк отзвук и осъждане и сега се разследват от полицията.

От изявлението става ясно, че изображението се отнася до предполагаеми военни престъпления от някои австралийски войници - твърди се, че елитни австралийски войници са използвали ножове, за да убият две 14-годишни афганистански момчета. Австралийската телевизионна корпорация съобщи, че докладът на ADF не обосновава тези твърдения.

Докладът обаче намери "достоверни доказателства" за незаконни убийства (вероятно се има предвид такива на цивилни) и за "военна култура" в елитните части. Казва се, че млади войници са насърчавани да застрелят затворници като първо тяхно убийство, изтъква Би Би Си (BBC).

Австралия поиска Twitter да премахне публикацията от платформата си, определяйки я като "дезинформация".

Скот Морисън определи поста като "наистина отвратителен, дълбоко обиден, крайно скандален". "Китайското правителство трябва да се срамува напълно от този пост. Това ги смалява в очите на света", каза той. Това е фалшиво изображение, ужасна клевета за нашите отбранителни сили, каза премиерът и добави, че Австралия провежда прозрачно разследване на предполагаемите военни престъпления.

През последните месеци Китай нанесе редица икономически удари по взаимоотношенията си с Австралия - включително търговски ограничения (главно митнически) - върху около дузина австралийски продукти, включително вино, ечемик и говеждо месо. Австралия определи действията на Китай като "икономическа принуда".

По-рано този месец посолството на Китай в Австралия разпространи списък до местните медии с 14 области на политиката, в които, според тях, Австралия е действала по начин, който влошава взаимоотношенията. Сред тях са решението на Австралия да блокира китайски инвестиционни проекти, да изключи китайската технологична компания Huawei от търга за 5G и "непрекъсната безразсъдна намеса в китайските дела в Синцзян, Хонконг и Тайван".

Австралия отговори, че няма да промени политическите си позиции. Днес премиерът Морисън потвърди, че исканията на Канбера за срещи с китайски министри продължават да бъдат отхвърляни.