Австралийските власти обявиха днес награда от 1 милион австралийски долара ($750 000) за информация, водеща до откриване на 4-годишно момиче, за което има опасения, че е отвлечено миналия уикенд от отдалечен къмпинг, предаде CNN.

Клео Смит изчезнала от палатката на семейството ѝ в Западна Австралия в ранните часове на събота, което предизвика интензивното ѝ издирване по суша, въздух и вода.

Но след 6 дни безплодно издирване в района на къмпинга "Блоухолс" - крайбрежен туристически обект на около 1000 км северно от Пърт, полицията съобщи, че "спешно търси" помощ от обществеността.

Премиерът на Западна Австралия Марк Макгоуън и министър Пол Папалия обявиха паричната награда в четвъртък, която ще бъде предоставена за информация, която води до откриването на Клео или води до ареста и осъждането на лицето или хората, замесени в нейното изчезване. Те казаха, че "се молят за положителен резултат".

"Надявам се, че повечето хора с готовност ще се изявят, ако разполагат с информация, която може да помогне на полицията, но ако тази награда мотивира някого да помогне на полицията да върне Клео у дома, тогава правителството е повече от щастливо да го предложи", каза Папалиа.

За последно Клео е видяна да спи с розово-лилава пижамка.

"Някой в нашата общност знае какво е станало с Клео. Някой разполага с данни, които могат да помогнат", заяви зам.-шефът на полицията в Западна Австралия Кол Бланч.

"Сега има един милион причини да се отзове", добави той, визирайки паричната награда.

Детективите казват, че имат "сериозни опасения" за безопасността на Клио, тъй като смятат, че ципът за отваряне на палатката е бил твърде висок, за да може тя да достигне - което показва, че може да е била отвлечена.

Изчезването на момиченцето предизвика вниманието на австралийците, като мнозина от тях изразиха в социални медии съпричастност към болката на семейството.

Нейната майка Ели разказа как след разходка в 6 ч. сутринта е открила палатката отворена и липсата на по-голямата си дъщеря. В интервю за местни медии тя призова съгражданите си да ѝ помогнат за "връщането на малкото ни момиченце вкъщи"

"Имахме толкова много семейства, които да ни помагат, подкрепят ни. Но знаете, че както всички ни питат от какво се нуждаете, всичко, от което наистина се нуждаем, е нашето малко момиченце вкъщи", каза майката пред филиала на CNN 9 News.

Смит описва дъщеря си като красива и деликатна с "най-голямото сърце".

"Всеки ден тя иска да носи рокля на принцеса", каза тя. "Тя е толкова сладка - всичко, което бихте искали в едно малко момиченце."