HMAS AE-1 е първата военноморска подводница, изгубена в Първата световна война. Тя е изчезнала до Рабаул, Папуа Нова Гвинея, заедно с 35 австралийски и британски моряци-подводничари на борда си на 14 септември 1914 г.

13-ата мисия за търсене на кораба го е открила във водите на островите Дюк Йорк в Папуа-Нова Гвинея.

Откритието разкрива най-старата военноморска мистерия в Австралия, съобщава правителствен източник, цитиран от ББС.
"Това е едно от най-значимите открития в морската история на Австралия", е заявил министърът на отбраната Марисa Пейн в четвъртък.

"Това беше първата загуба за Кралския австралийски флот и първата война на подводници на съюзниците в Първата световна война, значителна трагедия, почувствана от нацията и нашите съюзници", добавил е той.
Екипът за търсене е използвал подводен дрон, плаващ  на 40 метра над морското дъно, за да претърси района.

Останките са открити на повече от 300 метра дълбочина.

Министърът е заявил, че екипът за търсене е провел кратко възпоменателно панихида за тези, които са загубили живота си на борда.

Правителството ще се опита да се свърже с потомците на екипажа, а също така да работи с властите на Папуа Нова Гвинея.

"Наистина вярвам, че това ще донесе спокойствие на семейството и потомците на екипажа, които са загубили живота си на борда и може би ще успеем да открием причините за потъването на подводницата", заявява още източникът.

Точното местоположение не е разкрито, за да се защити подводницата, но изглежда, че е сравнително  добре запазена и  цяла.

Засега няма планове за изваждане на подводницата от дъното и за връщането й в Австралия, но ще започнат изследвания, за да се установи защо е потънала.

Дванадесет мисии за търсене през миналия век не са успели да намерят мястото на потъването.