"Аварията във "Фукушима-1" не е била природна, а техногенна катастрофа. Атомната централа не е била подготовена нито за силно земетресение, нито за цунами", пише в документа, предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.

Комисията посочва като виновник за аварията компанията ТЕПКО - оператор на АЕЦ, и правителствените служби, натоварени с ядрената дейност.

"Отговорните структури не са взели подходящи мерки, за да се гарантира сигурността на централата и на населението в околните райони", се казва в документа.
В предварителния си доклад за причините, довели до инцидента, комисията разкритикува по-рано действията на експертите от ТЕПКО през първите дни след аварията, също и недостатъчно своевременното информиране на гражданите в Япония за събитията във "Фукушима 1".

Данните от доклада на парламентарната комисия се разминават с резултатите от вътрешното разследване на ТЕПКО в края на миналата година.
Компанията твърди, че основна причина за аварията е била вълната цунами, чиято височина - близо 15 метра, е надхвърлила всички прогнози на сеизмолозите.

При аварията в "Фукушима 1" миналата пролет се стопиха изцяло горивните пръти в три ядрени реактора и обширни територии бяха замърсени с радиоактивни вещества. Наложи се от зоната да бъдат евакуирани близо 80 хиляди души.
В момента проблемните енергоблокове са в състояние на студено спиране и се подготвят за изваждане на ядреното гориво.