Ирански съдия беглец, чието тяло бе намерено в хотел в Румъния миналата седмица, е починал в резултат на падане от високо, предаде агенция Ройтерс, като се позова на направената от румънски специалисти аутопсия.

Голамреза Мансури (52 г.) избяга от Иран миналата година, след като властите го обвиниха, че е взел подкупи в размер на около половин милион евро.

Той бе намерен мъртъв в лобито на хотел в столицата Букурещ. Иранецът се намираше под румънско съдебно наблюдение преди изслушване по дело за екстрадиция, насрочено на 10 юли.

Според изявление на букурещката прокуратура аутопсията е показала, че смъртта е причинена от травматични наранявания, несъвместими с живота, получени при удар с твърда повърхност.

Полицията съобщи, че персоналът на хотела е открил госта мъртъв в лобито, след като изглежда е паднал от по-високо ниво на вътрешното извито стълбище. Не е ясно обаче дали става дума за самоубийство или убийство.

Иранското външно министерство потвърди смъртта на Мансури и призова за пълно разследване на случая. От Техеран посочиха, че бившият съдия е бил арестуван в Румъния въз основа на иранска заповед за арест, след като посетил иранското посолство, за да обсъди възможността за завръщане в Иран.

Организации, защитаващи правата на журналистите, и ирански дисиденти настояваха Румъния да не екстрадира Мансури, за да може да бъде преследван съдебно в Европа за масовите арести на журналисти, които е разпоредил, докато е бил съдия в Иран. Според германския клон на "Репортери без граници" той е наредил ареста на 20 журналисти в Иран през 2013 г.