Нападателят, който уби с нож трима души в църква в югоизточния френски град Ница и продължава да е в болница, е дал положителна проба за КОВИД-19, предаде Франс прес. Това заразяване може да забави с няколко дни разпита на 21-годишния тунизиец Брахим Исауи, който е в тежко състояние, след като беше прострелян от полицаи.

"Още не е разпитан, шансовете му за оцеляване остават несигурни", заяви запознат със случая източник.

Брахим Исауи е криминално проявен за прояви на насилие и наркотици. Той е дошъл в средата на септември през Италия от тунизийския град Сфакс, където живеел със семейството си.

Според майка му младежът от две години и половина редовно се молел, не излизал и не общувал с други хора. Той пристигнал в Ница на 27 октомври, два дни преди атентата, въпреки забраната на италианските власти.

Разследването се опитва да установи дали извършителят е имал съучастници. От шестимата задържани до момента, тази сутрин само един продължава да е в ареста. Това е 29-годишен тунизиец, който пътувал заедно с Исауи на кораба до италианския остров Лампедуза.

Според полицейски източници, цитирани от АФП, анализът на телефоните на атентатора и разследването от тунизийска страна ще бъдат решаващи за разкриването на евентуални съучастници, тъй като е бил криминално проявен в родината си.

Вчера вътрешният министър Жералд Дарманен съобщи, че тази седмица ще посети Тунис и Алжир, а по-късно и Русия, за да убеди властите на тези страни да приемат обратно свои граждани с екстремистки възгледи, които Франция да експулсира. Френските власти също така предприеха мерки срещу ислямистки активисти след тези атаки, като затвориха голяма джамия в парижко предградие и известна ислямска благотворителна организация, напомни ДПА.