Това са съобщили полицейски източници пред руските осведомителните агенции, цитирани от БТА. Тайните служби имали сведения, че на московско летище ще бъде извършен атентат. Следователите търсили трима заподозрени, но те успели да стигнат до летището, да наблюдават експлозията, предизвикана от техен съучастник камикадзе, и да напуснат мястото, заявил източник пред Риа Новости.

Интерфакс, която също цитира представител на силите на реда, споменава чеченска следа. След вероятно случайната смърт при сглобяване на взривно устройство край Москва през декември на жена, която се готвела да извърши самоубийствен атентат, разследващите открили връзка с трима предполагаеми организатори от Чечения. Веднага бяха издадени заповеди за арест. Заподозрените подготвяли друга жена камикадзе, която оставили днес на летище Домодедово.
Имаше информация и бяха взети мерки за локализиране и задържане на предполагаемите терористи в Зеленоград (на 50 км северозападно от Москва), но не можаха да ги намерят, посочва друг източник на агенция РИА Новости.

След атентата на Домодедово беше съобщено, че се издирват три подозрителни лица, които са били спрени за проверка, но в този момент бомбата избухнала.

По-рано обаче беше съобщено, че на мястото на атентата е била намерена главата на предполагаемия атентатор-самоубиец и тя била с арабски тип черти. Москва отричаше преди участието на наемници от арабски страни във въоръжения бунт в Северен Кавказ, където се намира Чечения.

Според очевидци, преди да задейства бомбата, мъжът изкрещял: "Сега ще ви избия всичките", предаде bTV.

„Съдейки по факта, че на мястото на експлозията няма образувала се яма, може да се предположи, че самоделното взривно устройство е било закрепено за пояса на извършителя. Това показва, че взривът е предизвикан от терорист-камикадзе”, съобщи говорителят на руския Следствен комитет Владимир Маркин, цитиран от Риа Новости и "Фокус".
.
Атентаторът се е взривил в зоната за посрещане на пристигащи пътници от международните полети. В тази част на аерогарата входът откъм стоянката за таксита е свободен и през него може да мине "фактически всеки", там няма детектори за метал, признаха властите.
По тази причина сред жертвите са и много таксиметрови шофьори и посрещачи, но има и загинали пътници, включително и някои чужденци, сред които двама британци.
В болници са настанени французин, англичанин, сърбин, гражданки на Словакия и Германия.

Властите на Москва ще изплатят компенсации на семействата на московчаните, загинали при атентата, съобщи на спешно съвещание кметът Сергей Собянин. Освен федералните обезщетения, семействата на загиналите ще получат по 2 млн. рубли (50 000 евро), на тежко ранените - по 1,5 млн., а на леко ранените - по 1 млн. рубли. Кметът разпореди също така общината да поеме разноските по погребенията.

На всички летища в Русия е въведен стопроцентов оглед на всички пътници, посетители, както и техния ръчен и друг багаж.

ЕС и САЩ остро разкритикуваха атентата.
"САЩ са готови да окажат помощ на руското правителство при издирването и привличането под отговорност на организаторите на терористичното нападение", заяви държавният секретар Хилари Клинтън.