Руското министерство на отбраната заяви, че Киев е атакувал Москва с осем дрона като всички безпилотни летателни апарати са били унищожени, съобщи агенция Интерфакс.

"Няколко безпилотни летателни апарата са били свалени, докато са приближавали Москва", съобщи в социалната мрежа Телеграм губернаторът на Московска област Андрей Воробьов, а кметът на руската столица Сергей Собянин съобщи, че двама души са потърсили медицинска помощ, но няма сериозно пострадали хора, след като дронове са поразили няколко сгради в града днес.

"Тази сутрин жителите на някои райони на Московска област може да са чули звук от взривове - това беше нашата противовъздушна отбрана. При приближаването си към Москва бяха свалени няколко дрона", написа Воробьов.

Той призова жителите на областта да запазят спокойствие. "Всички спешни служби работят. Ще предоставим информация", подчерта той.

Преди това кметът на руската столица Сергей Собянин съобщи, че няколко сгради в Москва са били повредени при нападение с дронове тази сутрин. Няколко руски канал в Телеграм посочват 3 сгради, е които са се врязали безпилотници.

Снимка: АР/БТА

"Рано тази сутрин при атака с безпилотни летателни апарати бяха причинени незначителни материални щети на няколко здания. Всички спешни служби в града са на местопроизшествията", се казва в съобщението, което беше разпространено в официалния Телеграм канал на кмета.

Двама души са потърсили медицинска помощ, но няма сериозно пострадали хора, след като дронове поразиха няколко сгради в руската столица днес, уточни по-късно Собянин.

"Никой не е бил хоспитализиран и необходимата помощ е била оказана на място", написа той в своя публикация в "Телеграм".

Снимка: АР/БТА

Кметът на Москва съобщи, че от съображения за сигурност са евакуирани живущите в няколко входа на две от пострадалите при нападението сгради. "Веднага щом приключат работа специалните служби жителите ще могат да се приберат по домовете си", написа той.

Снимка: АР/БТА

Засега не е ясно кой е изпратил дроновете.

Москва

Снимка: Скрийншот от Телеграм на ТАСС

По данни на РИА Новости се евакуирани част от жителите на сграда на московската улица "Профсоюзна", намираща се в южната част на града.

В няколко руски Телеграм канала беше съобщено, че сутринта са били свалени между четири и десет дрона.

Тези данни не могат да бъдат проверени чрез независим източник.

Москва

Снимка: Скрийншот от Телеграм

Транспортните власти в руската столица съобщиха, че е спряно движението на превозни средства по част от улица "Удалцов", и приканват да се използват обходни маршрути.

Следственият комитет на Русия обяви, че е започнал разследване по случая и че няколко дрона са паднали върху сгради, причинявайки незначителни щети.

Снимка: АР/БТА

Ройтерс отбелязва, че това е една от най-големите атаки с дронове на Украйна срещу Москва, и припомня, че само преди седмици нападение с безпилотни самолети беше извършено и срещу самия Кремъл, като тогава Русия отново обвини Киев за него.

Според сина на Дмитрий Рогозин Алексей, ръководител на АНО "Център за развитие на транспортните технологии", Москва е била атакувана от неизвестни досега безпилотни летателни апарати от авиационен тип с аеродинамичен дизайн "патица". Двойка такива дронове изглежда са участвали в атаката срещу Краснодар на 26 май.

"Силовата установка на използваните БПЛА е с бензинов двигател с вътрешно горене, размах на крилата е около 4 метра, а теоретичната далечина на полета е от 400 до 1000 км. Цената на всеки такъв дрон се оценява на между 30 000 и 200 000 долара. Електронните заглушители на UAV са неефективни срещу такива дронове, основният начин за справяне с тях е свалянето", каза Алексей Рогозин.

Междувременно Киев днес съобщи, че най-малко един човек е загинал и трима са били ранени в украинската столица при падането на отломки върху жилищна сграда, след нова руска атака с дронове, трета за последните 24 часа, предадоха Ройтерс и БТА, позовавайки се на украински представители. Военната администрация на Киев съобщи в "Телеграм", че двата най-горни етажа на жилищната сграда са унищожени и че все още може да има хора, затрупани под руините. 

Ударената в Киев сграда

Снимка: Скрийншот от Телеграм