Русия извърши нападения с дронове-камикадзе срещу Киев за втора поредна нощ, системите за противовъздушна отбрана са отблъснали удара, съобщиха украински представители, цитирани от Ройтерс и УНИАН.

"Обявена е тревога за въздушно нападение! Системите за противовъздушна отбрана работят" в региона около Киев, заяви в Телеграм Серхий Попко, началник на военната администрация за украинската столица. Военната администрация на Киев призова в канала си в Телеграм хората да останат в укритията, докато не приключат набезите.

Ройтерс съобщава, че очевидци в Киев са чули взривове, наподобяващи звука на системи за противовъздушна отбрана, които прихващат въздушни обекти, добавя БТА.

По-рано вчера украинските военни съобщиха за тежки сражения в източната и югоизточната част на страната - основните театри на военните действия, докато Киев се опитва да си върне територии, завзети от руските нашественици.

Според украинския президент Володимир Зеленски, първите етапи на контраофанзивата в тези два региона вървят по план. Но той също така казва, че би желал напредъкът да е по-бърз, отбелязва Ройтерс.

Русия също съобщава за сблъсъци, включително успешна защита на районите край опустошения град Бахмут, където според Украйна силите ѝ възстановяват позициите си. Говорителят на Генералния щаб на Украйна Андрий Ковальов заяви, че украинските войски са отблъснали руско настъпление, подкрепено от артилерия.

Укринформ съобщава, че по таврийското направление руските нашественици са загубили почти 2 роти убити и ранени войници, както и 14 единици военна техника през изминалото денонощие. Агенцията цитира генерал Олександър Тарнавски, командир на Таврийската оперативна войскова групировка.

Междувременно заместник-председателят на влиятелния руски Съвет за сигурност Дмитрий Медведев заяви, че увеличаването на военната помощ за Украйна от страна на НАТО приближава Третата световна война, предаде Ройтерс.

Медведев направи това изявление в коментар за първия ден от срещата на върха на ръководения от САЩ Алианс в Литва, на която редица държави обещаха повече оръжия и финансова подкрепа. Според бившия премиер и президент на Русия, помощта няма да възпре Москва да постигне целите си в Украйна.

"Напълно побъркалия се Запад не можа да измисли нищо друго", добави Медведев. "Всъщност това е задънена улица. Третата световна война е все по-близо", добави той в Телеграм. "Какво означава всичко това за нас? Всичко е очевидно. Специалната военна операция ще продължи със същите цели", подчерта той. Кремъл нарича действията си в Украйна "специална военна операция", докато Киев и неговите съюзници твърдят, че Москва води непровокирана война, за да заграби земя и да доминира над съседката си.

Западът твърди, че иска да помогне на Украйна да спечели войната, и западните сили вече са доставили на Киев големи количества модерни оръжия и боеприпаси.

Медведев се представяше за либерален модернизатор, когато беше президент в периода 2008-2012 г., но сега играе ролята на твърд противник на Запада, привърженик на крайните мерки. Дипломати казват, че възгледите му дават представа за мисленето на най-високите нива на кремълския елит.