Лутуейт (Лютуейт) много бързо се издигнала до върхушката на екстремистката групировка "Аш Шабаб" заради това, че редица от лидерите й загинали при атаки с безпилотни самолети.

Сега тя е ключова фигура в тази терористична организация, смятана за поделение на "Ал Кайда".

"Тази жена е дясна ръка на лидера на "Аш Шабаб" Ахмад Умар. Поради това тя самата не участва в нападения, но ги ръководи. Тя е отговорна за гибелта на няколко стотин души", казва източник от ръководството на сомалийските спецслужби, цитиран от "Дейли мирър".

Сред последните престъпления, приписвани на Бялата вдовица, е кървавата атака срещу университета в град Хариса в северната част на Кения.
Тогава загинаха 148 души.

Тя бе сред ръководителите на терористичната група, взела за заложници клиенти на мола в кенийската столица Найроби.

"На съвестта на британката лежи убийството на най-малко 400 невинни хора", пише вестникът.

Смята се, че тя е изпратила на смърт момчета с промити мозъци - някои от тях на не повече от 15 г., като атентатори самоубийци, или живи бомби, като преди това ги е натъпквала с хероин.

32-годишната Лутуейт е етническа англичанка, родена в семейството на британски военнослужещ.

На 17-годишна възраст тя се запознава в чат с ислямиста Джърмейн Линдзи и след 3 г. се омъжва за него. Майка е на 4 деца.

При серията от атентати в Лондон на 7 юли 2005 г. Линдзи взривява бомба в метрото между станциите "Кингс Крос" и "Ръсел Скуеър".
При този взрив освен самият Линдзи загиват 26 души.

След терористичните актове Лютуейт заявила пред полицията, че не знае нищо за терористичната дейност на мъжа си и не споделя неговите екстремистки възгледи.

По данни на "Дейли мирър" цялата информация, отнасяща се до Бялата вдовица, сомалийските власти предават на британските агенти в Могадишу.