Японският премиер Шиндзо Абе и неговият говорител отказаха да отговорят днес на въпроса дали Абе е номинирал американския президент Доналд Тръмп за Нобелова награда за мир, предаде Асошиейтед прес. Тръмп вече обяви, че е получил копие от писмо, с което Абе го е номинирал за престижното отличие заради усилията му да възобнови диалога със Северна Корея и да постигне нейната денуклеаризация, съобщава БТА.

Запитани в парламента за тези твърдения, Абе и говорителят му отказаха да отговорят. Абе обаче похвали усилията на Тръмп по севернокорейския въпрос, но допълни, че няма да коментира темата за евентуална номинация, придържайки се към политиката на Норвежкия нобелов комитет, който пази в тайна в продължение на 50 години имената на номинираните.

Според японския вестник "Асахи шимбун", който се позовава на неназовани правителствени източници, Абе е номинирал Тръмп за наградата по искане на самия Тръмп.

Според изданието американската администрация е предложила неофициално на японския премиер да предприеме този ход след срещата на Доналд Тръмп със севернокорейския ръководител Ким Чен Ун през юни 2018 г.

Говорител на Министерството на външните работи на Япония е казал пред изданието, че "са наясно с думите на Тръмп, но биха се въздържали от коментари, свързани с разговорите между двамата лидери (на САЩ и Япония).

Абе засегна казуса лаконично по време на реч пред парламента с думите: "Не казвам, че това не е факт".

Премиерът на Япония е изтъкнал, че Доналд Тръмп полага усилия за ограничаване на ядреното въоръжение на Северна Корея и че "високо оценява лидерството" на американския президент.

"Ще продължа му предлагам своето пълно съдействие за разрешаването на проблемите с ядреното и ракетното въоръжение на Северна Корея", казва Абе.