Военни арестуваха президента Ба Ндау и министър-председателя Моктар Уан на преходното правителство на Мали, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Президентът и премиерът са били отведени във военна база в Кати край столицата Бамако, заявиха дипломатическите и правителствени източници.

Арестуването им задълбочава политическия хаос в западноафриканската страна, където през август миналата година беше извършен военен преврат, отбелязва Ройтерс.

Ндау и Уан бяха натоварени със задачата да ръководят 18-месечен преход за връщане към гражданско управление, но мнозина в правителството и опозицията бяха разтревожени от контрола на армията върху ключови позиции.

Арестите бяха извършени след обявяването на промени в правителството, при които бяха сменени двама членове на военната хунта, завзела властта през август.

Мироопазващата мисия на ООН в Мали, Африканският съюз, Европейският съюз и други членове на международната общност изразиха сериозна тревога от ситуацията в западноафриканската страна и осъдиха "опита за преврат", предадоха световните агенции.

Те призоваха в съвместно изявление за "безусловно и незабавно освобождаване" на малийския президент Ба Ндау и министър-председателя Моктар Уан, задържани във военна база край столицата Бамако, а също за възобновяване на политическия преход в Мали и завършването му в "установената времева рамка".

В изявлението беше посочено, че делегация на Икономическата общност на западноафриканските държави ще посети днес Бамако, за да помогне за уреждане на ситуацията.

Африканският съюз и ООН заявиха, че разбунтували се войници са арестували президента и премиера на Мали, след като при промени в правителството са били изключени двама членове на хунтата, завзела властта в страната с преврат преди девет месеца.

САЩ също призоваха за освобождаване на задържаните малийски ръководители.