Когато ядреният ледоразбивач "50 години от победата" достига Северния полюс през 2018 г., екипажът и пътниците оставят капсула на времето в ледената повърхност, съобщи в."Гардиън".

Металният цилиндър съдържа писма, снимки, стихотворения, значки, меню, коркови тапи от бутилки вино, подложки за бирени чаши - символи от началото на 21 век за хората, които ги намерят в бъдеще.

Бъдещето обаче идва прекалено скоро. Цилиндърът бе открит тази седмица на северозападния бряг на Ирландия, след като е плавал над 3700 км от Полярния кръг, където глобалното затопляне топи бързо рекордни количества лед.

Конър Макклори и Софи Куран, сърфисти от село Гуидор в графство Донегал, проверявали условията за сърф в морето, когато забелязали металната кутия на брега.

"Първо си помислих, че е метална тръба от кораб, но когато го взех в ръце, видях гравирани букви. Тогава се уплаших, че е бомба", разказа Макклори пред местното издание "Донегал дейли". "После, заради датата, допуснах, че може да е урна с нечии тленни останки и не я отворих".

Намерил руснак, приятел на приятел, който превел гравирания текст и обяснил на Мокклори, че това е капсула на времето. Отворили я и открили послания на руски и на английски език от експедицията "50 години от победата".

"Всичко наоколо е покрито с лед. Мислим си, че когато това писмо бъде намерено за съжаление на Арктика вече няма да има лед", пише в едно от посланията на английски език с дата 4 август 2018 г.

Макклори открил авторката на едно от писмата - рускинята Света от Санкт Петербург, блогър в Инстаграм. В разговор в Зуум тя казала, че екипажът и пътниците очаквали цилиндърът да бъде намерен след тридесет и петдесет години и била шокирана, че е открит толкова скоро, казва Макклори.

През последното десетилетие температурите на Арктика са се увеличи с близо един градус по Целзий. Миналата година ледената покривка на Гренландия е загубила рекордно количество лед, равняващо се на един милион тона за минута. Годишните снеговалежи вече не са достатъчни да възстановят покривката и загубата на лед от топенето през лятото и учените се тревожат, че вече няма възможност за възстановяване на предишното състояние.

Проучване на "Нейчър клаймът чейндж" прогнозира, че ледоходът през лятото на повърхността на Арктическия океан ще изчезне напълно до 2035 г.

Руският кораб "50 години от победата" организира четиринадесет дневни експедиции до Северния полюс, рекламиран като "магична дестинация", на цена от 29 600 евро.