Мексикански археолози откриха за първи път храм на предиспанския бог на плодородието, известен като Одрания господар, изобразяван като човешки труп със свалена кожа.

Храмът е открит на обекта Пополока в централния щат Пуебла. Археолозите са намерили два камъка, оформени като черепи, и трети, изобразяващ кръвожадния бог Шипе Тотек (нашият одран господар - на испански - б.р.), който има допълнителна ръка, висяща от едната му страна. Предполага се, че така е изобразено как носи кожата на одрана жертва.

В жертва на бога на плодородието са принасяни хора, които са били одирани и жреците са обличали кожите им. Смятало се е, че зловещият ритуал осигурява плодовитост и прераждане, съобщава АП, цитирана от БТА.

Според древни описания на ритуала жертвите са се биели като гладиатори или са убивани със стрели на една платформа, а след това за одирани на друта. Схемата на храма в Теуакан съответства на тези описания.

Изображения на бога са намирани и в други култури, включително и на ацтеките, но не и цял храм, посветен на него. Затова откритието се смята за голямо.

Храмът е построен в комплекса Ндачихан-Теуакан между 1000 г. и 1260 г. По-късно индианците пополоки са покорени от ацтеките.