Американски археолози откриха две монументални гробници на 3500 години близо до дворец от микенската ера в Пелопонес, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Куполовидните покриви на двете гробници до двореца в Пилос са се сринали още през древността и те са се напълнили с толкова много пръст и камъни, че иманярите не са могли да влязат и да ги оберат. Въпреки това поставеното в тях не е непокътнато, защото гробниците са използвани няколко поколения.

Снимка: Greek Culture Ministry via AP/БТА

Сред находките има златен пръстен-печат и златен амулет на древноегипетска богиня, който показва, че през бронзовата епоха вече е имало такива търговски и културни връзки.

Снимка: Greek Culture Ministry via AP/БТА

Откритието е особено важно, защото дава информация за ранния етап на микенската цивилизация, заявиха от гръцкото министерство на културата.

Микенската епоха (от 1650 до 1100 г. пр. н. е.) е в основата на много от митовете и легендите на Древна Гърция, включително за Троянската война.

По-голямата от двете гробници е с диаметър 12 м. Стените й са оцелели до височина 4,5 м - почти наполовина на първоначалната. Големината на другата е била около две трети. Нейните стени са оцелели до 2 м височина. И двете са от тип толос - масивни подземни конструкции с купол, които са достигали на височина до 15 м. В тях са погребвани знатни особи.

Снимка: Greek Culture Ministry via AP/БТА

Разкопките от две години водят археолози от университета на Синсинати. Те откриха и близката гробница на Грифоновия воин в Пилос, наречена така заради някои от орнаментите. И трите гробници са построени преди големия дворец, чиито останки са наблизо. Той е описан в "Одисеята" на Омир като принадлежащ на мъдрия цар Нестор.

Снимка: Greek Culture Ministry via AP/БТА