Петима инженери бяха арестувани в Бразилия във връзка със срутването на стена на хвостохранилище в бразилския град Брумадиньо, предаде Франс прес, цитирана от БТА. Компанията собственик на мината - "Вале" (Vale), ще плати по 26 000 долара обезщетения на семействата на загиналите.

Стената, задържаща отпадни материали от металургичната промишленост, се скъса в петък в Брумадиньо, в югоизточния щат Минас Жераис. По последни данни загиналите при трагедията са 65, а други 292-ма се водят за безследно изчезнали.

Кой ще понесе отговорността

Прокуратурата на щата Минас Жераис заяви, че е започнало разследване дали "Вале" носи наказателна отговорност за случилото се.

Петимата инженери бяха арестувани тази сутрин - двама от тях в Сао Пауло, а другите трима в столицата на Минас Жераис, Бело Оризонте. Прокуратурата посочи, че тримата задържани в Бело Оризонте са служители на "Вале", свързани директно с процеса по предоставяне на лиценза, необходим за работата на мината. Другите двама инженери са служители на германската компания ТЮВ ЗЮД (TUV SUD), която през септември м.г. издаде сертификат за надеждността на рухналата стена.

Петимата инженери са задържани за срок от 30 дни и ще бъдат разпитани от прокуратурата на Минас Жераис.

Компанията "Вале" увери в изявление, че сътрудничи изцяло на властите във връзка с провежданото разследване.

Обезщетения за загиналите

Междувременно компанията съобщи, че ще изплати по 26 000 долара обезщетения на семействата на загиналите, независимо дали те са били служители на компанията, предаде ТАСС.

""Вале" предлага обезщетение от 100 000 реала на всяко семейство, чиито близки са изчезнали или загинали при скъсването на стената (...) Тази компенсация не е свързана с други възможни обезщетения, подробности по които ще бъдат обсъдени от роднините и властите", се казва в съобщение в сайта на компанията.

Какво друго предприема компанията

Бразилският минен гигант обяви днес, че спира изплащането на дивиденти на акционерите си, както и на парични премии на служителите си след катастрофата, предаде Франс прес.

На извънредно заседание на управителния съвет Вале реши също така да сформира два кризисни комитета. Единият ще работи по подпомагането на жертвите, а другият ще разследва причините за катастрофата край град Брумадиньо.

Жени, покрити с кал, палят свещи в памет на загиналите

Снимка: AP/БТА

В петък акциите на компанията се сринаха с 8 процента на Нюйоркската борса.

След срутването на стената правосъдните органи наредиха замразяването на средства на обща стойност 11 милиарда бразилски реала (около 3,6 милиарда евро), които да служат за компенсиране на човешки щети и щети върху околната среда. Според икономическия всекидневник "Валор" блокираната сума се равнява на близо половината от активите на компанията, които са били на стойност около 24,4 милиарда реала в края на септември.

Местните власти на свой ред наложиха на "Вале" глоба от 300 милиона реала (70 милиона евро).

"Вале" тъкмо си стъпи на крака и...

През 2015 година "Вале", един от световните лидери в минния сектор, бе въвлечен в друга подобна трагедия в Бразилия. Тогава се срути стена на хранилище на мина за желязна руда, съсобственост на Вале и англо-американската Би Ейч Пи (BHP). Тогава бедствието, което се случи близо до Мариана, на 120 километра от Брумадиньо, причини смъртта на 19 души и предизвика безпрецедентни щети за околната среда. Отпадъчните материали от мината заразиха 650 километра реки и водоеми, като след това изтекоха към морето.

Компанията успя да се възстанови, като стойността й на борсата се повиши с 258 процента от ноември 2015 година до миналия четвъртък.