Мъж е арестуван тази нощ, след като влязъл в катедралата "Свети Патрик" в Манхатън с две туби с бензин, запалителна течност и запалки, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес.

В храма 37-годишният жител на щата Ню Джърси бил спрян от охранител, който му казал, че не може да влиза с тубите, след което излязъл и навън бил заловен от повиканите междувременно полицаи. Обяснявал, че носи тубите, защото автомобилът му бил останал без гориво и искал да мине през катедралата, за да излезе на Мадисън авеню. Служителите на реда извършили проверка, установили, че в резервоара на колата му има бензин и го арестували, разказа на импровизиране пресконференция пред катедралата Джон Милър, заместник-комисар по разузнаване и борба с тероризма на нюйорското полицейско управление. Той отбеляза, че заподозреният е познат на полицията и добави, че разследващите се опитват да установят мотивите му.

Милър каза, че случилото се е "много съмнително" и отбеляза, че от 26 март до 4 април в щата Луизиана са били опожарени три черкви, посещавани предимно от чернокожи. Той припомни и за опустошителния пожар в парижката катедрала "Нотр Дам" в понеделник.

"Трудно е да се каже какви точно са били намеренията му. Обаче смятам, че съвкупността от обстоятелствата - лице влиза в забележителен обект като катедралата "Свети Патрик", носейки над четири галона (над 15 литра) бензин, две бутилки запалителна течност и запалки - е нещо, с което трябва да се заемем сериозно", заяви още Милър.

Строителството на католическата катедрала "Свети Патрик", разположена на централното Пето авеню, приключва през 1878 г. При последния обновителен ремонт в сградата са инсталирани системи за пръскане на вода. Дървеният покрив е облицован с материал, който забавя горенето.

Не е ясно дали случаят има някаква връзка с пожара в парижката катедрала "Нотр Дам". Ще се проверява дали задържаният мъж не е бил вдъхновен именно от този случай и дали е имал намерения да подпали "Свети Патрик".