Полският капитан на товарния кораб Maersk Launcheston бе арестуван днес, ден след като пловотелния сэд се сблъска с гръцки военен кораб в периметъра на пристанище Пирея, предаде АФП, като се позовава на съобщение на министерството на търговския флот. При вчерашния инцидент бяха причинени сериозни щети на гръцкия кораб и двама души от екипажа му бяха ранени.

След като е бил разпитан от гръцките пристанищни власти, капитанът е бил поставен под арест, според представителка на пресслужбата на министерството. Капитанът е обвинен за "корабокрушение, причинено в резултат на невнимание".

Гръцките власти са наложили забрана за отплаване на товарния кораб, плаващ под португалски флаг, който е с 22-членен екипаж.

Сблъсъкът стана вчера сутринта на три морски мили от пристанище Пирея. Двама членове на екипажа на гръцкия кораб-миночистач бяха леко ранени и приети в болница.

В момента на сблъсъка на борда на гръцкия кораб са се намирали 27 души. Гръцката брегова охрана предприе незабавно спасителна операция.

Според гръцки медии гръцкият миночистач с дължина 70 метра е бил "почти разцепен на две" след удара. Той е бил изтеглен до морската база на остров Саламина.

Гръцкият министър на търговския флот Янис Плакиотакис посочи днес пред частния телевизионен канал Ант1, че Гърция ще поиска обезщетение, ако се докаже, че товарният кораб е причинил инцидента.