Световноизвестният историк от Санктпетербургския държавен университет (СПДУ) - доц. Олег Соколов, е арестуван за жестоко убийство на млада жена. Той е задържан, докато се опитва да изхвърли в река Мойка пакет с отрязани женски ръце, а в дома му е намарено разчлененото тяло, съобщиха руските медии.

По неофициална информация жертвата е 24-годишна випускничка на СПДУ, с която 63-годишният историк бил близък, но убил по време на скандал в дома му. Анастасия Ещенко имала със Соколо съвместни научни проекти.

На 9 ноември сутринта доцентът бил изваден от реката и откаран в болница с хипотермия. В сака му "бяха открити две отделени женски ръце и газов пистолет", съобщиха от прокуратурата. Разследващите установили, че той е влязъл във водата, защото чантата с човешките крайници не потънала.

При обиск в квартирата му е открит освен трупът и окървавен трион, с който очевидно то е било рязано.

Още в болницата Соколов е направил пълни самопризнания. Разказал, че предишната вечер двамата с младата жена се скарали и състояние на афект и под въздействие на алкохол я убил.

"Когато разбрах какво съм направил, реших да се отърва от тялото", казал още историкът.

Олег Соколов е роден през 1956 г. Той е доцент в катедрата по нова и най-нова история в СПГУ, специалист е по Наполеоновите войни. Член е на научния съвет на Руското военно-историческо общество, автор на множество статии за военната история на Европа, консултант на исторически филми за епохата на Наполеон. 

През 1976 г. Соколов основава първата военноисторическа възстановителна група в Съветския съюз, която е основата на цялото модерно движение на военноисторическото възстановяване в Русия. През 2006 г. под ръководството на Соколов се създава Всеруското военноисторическо социално движение, което обединява военноисторическите клубове на 52 региона на страната.

Соколов е специалист и по военна история на Франция и кавалер на Ордена на Почетния легион. От 1998-а да 2002 г. е гост-професор в Сорбоната в Париж. През 2003 г. президентът на Франция Жак Ширак подписва указ, с който награждава Соколов с Ордена на Почетния легион за големия му принос в изучаването и популяризирането на историята на Франция и нейната армия.

През 2018 г. името му е замесено в два скандала. При първия по време на открита лекция в Института по история в Държавния университет в Санкт Петербург започнала свада, след като един от студентите го обвинил в плагиатство. По-късно студентка обвинила Соколов във физическо насилие и опит за убийство. Тя твърдяла, че е имала интимна връзка с преподавателя.