Някогашен бизнес партньор на бившия съветник на американския президент Доналд Тръмп по националната сигурност Майкъл Флин беше арестуван и обвинен за незаконно лобиране за екстрадиция на живеещия в САЩ турски духовник Фетхуллах Гюлен, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс, цитирани от БТА.

Биджан Рафикиан, известен и като Биджан Киан, се яви днес пред федерален съд в град Александрия, щата Вирджиния. Срещу него са повдигнати обвинения, сред които заговор за дейност като агент на чуждестранно правителство, показват съдебни документи.

Според обвинителния акт Рафикиан е бил вицепрезидент на бизнес организацията "Флин интел груп" на бившия президентски съветник по националната сигурност. Двамата са работили до 2016 г. включително, за да търсят начини за екстрадиране на мюсюлманския духовник от САЩ в Турция.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обвинява Гюлен за дирижиране на опита за преврат срещу него през 2016 г. Духовникът отрича това.

В обвинителния акт Флин е споменат само като "Лицето А."

По случая е обвинен и турският бизнесмен Еким Алптекин, включително за заговор за дискредитиране и предизвикване на екстрадиция на Гюлен.

"Обвиняемите са се опитвали да дискредитират и делегитимират турския гражданин в очите на политиците и обществеността и в крайна сметка да осигурят екстрадицията му", казват прокурорите в обвинителния акт.

Името на турския гражданин не се споменава, но описанието съвпада с Гюлен, който живее в изгнание в САЩ.

Турският външен министър заяви вчера, че Тръмп е казал на Ердоган, че Вашингтон работи по екстрадицията на Гюлен.

По-рано с разследването за Флин и вече несъществуващия му лобистки и консултантски бизнес се занимаваше специалният прокурор Робърт Мълър като част от разследването за възможно съглашателство между Русия и предизборната кампания на Тръмп.