Бившият президент на Бразилия Мишел Темер беше арестуван днес в Сао Пауло, в рамките на мащабното разследване за корупция, наречено "Автомивка", разкри източник, близък до разследването, съобщиха бразилски медии.

Бразилски прокурори днес обявиха, че задържаният бивш президент Мишел Темер е бил ръководител на "престъпна организация", отклонила 1,8 милиарда реала (471 62 милиона долара), предаде Ройтерс.

Отклонените средства били част от схема, свързана със строителството на атомната електроцентрала Ангра на брега на Рио де Жанейро.

Темер, който е обект на няколко разследвания за корупция, пое президентския пост през 2016 г. след отстраняването от власт на Дилма Русеф и управлява до края на 2018 година. Очаква се Темер да бъде прехвърлен в Рио де Жанейро, съобщи телевизия "Глобонюз", цитирана от Франс прес и БТА.

Полицията арестува бившият президент в Сао Пауло по заповед на федерален съдия по наказателните дела, се казва в доклада. Задържан е също и министър на енергетиката Морейра Франко. Разследването разкри огромна операция за подкуп, включваща "Петробрас" и големи строителни компании и подкупи на политици от няколко партии.

Морейра Франко, който е женен за тъщата на Родриго Мая - председателят на долната камара на Конгреса и главен радетел за пенсионната реформа.

Темер и Морейра Франко многократно отрекоха предишни обвинения, че са извършили нередности.

Арестът на Темер заплашва да отложи дебата за амбициозните финансови реформи на правителството.

Бразилското разследване за корупция "Автомивка" разкри, според прокурори от САЩ, най-голямата схема за подкупи в света. Тя започвала с политически рушвети с участието на петролната компания Петролео Бразилейро и се разпростряла и в други сектори и в строителните дейности.

Повече от 150 влиятелни политици и бизнесмени бяха осъдени в рамките на разследването, което предизвика разместване в политическия и бизнес пейзаж в страната.

Темер е втори бразилски президент, който е арестуван. Бившият държавен глава Луиз Инасио Лула да Силва е в затвора и излежава 12-годишна присъда по обвинение в корупция.