Гръцките власти съобщиха днес, че са арестували трима души и са задържали още 15 при мащабна операция на отряда за борба с тероризма срещу лява екстремистка групировка, предаде Асошиейтед прес.

При операцията е открито и голямо количество оръжие, включително автомат Калашников, който е бил използван при няколко политически нападения в периода 2014-2017 г., допълва агенция Ройтерс.

Гръцката полиция съобщи, че операцията продължава и се издирва още един заподозрян.

Двама от арестуваните и лицето, което още не е заловено - мъже на около 40 години, са обвинени в тероризъм, незаконно притежание на огнестрелни оръжия и експлозиви, и подправяне на документи. Смята се, че тримата са участвали в обир на пункт за залагания в атинско предградие на 21 октомври, съобщи полицията.

Третото арестувано лице - 39-годишна жена, е задържана по обвинение в нарушаване на закона за огнестрелните оръжия, посочи полицията.

При акцията бяха претърсени 13 адреса. Открити са пет автомата АК-47, друг модел автомат, два пистолета, гранати, експлозиви и детонатори.

Експертизи на конфискуваните автомати показаха, че един от калашниците е използван при обира на пункта за залагания, а друг - при нападения през 2014 г., 2016 г. и два пъти през 2017 г.

През май 2014 г. в деня на изборите за Европейски парламент бе стреляно срещу офиси на социалистическата партия ПАСОК, която бе тогава част от управляващата коалиция.

През януари и ноември 2017 г. със същия автомат е стреляно срещу полицаи, охраняващи офисите на ПАСОК. При първата атака бе ранен полицай.

През юли 2016 г. със същия автомат е стреляно срещу мексиканското посолство в Атина.

През ноември 2016 г. срещу френското посолство в гръцката столица е хвърлена граната, при което е ранен полицай, припомня АП.

Отговорност за тези нападения пое групировка, наречена "Революционна самоотбрана", която не е действала преди 2014 г., отбелязва агенцията.

Един от арестуваните е бил вкаран в затвора през 2010 г. като член на въоръжената групировка "Революционна борба". Той е бил освободен през февруари 2018 г.

Агенция Ройтерс отбелязва, че в Гърция често се извършват дребни по мащаб нападения срещу търговски обекти, полицаи, политици и посолства.

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис, който смята обществената сигурност за национален приоритет, поздрави властите за "големия успех".

"Искам да подчертая моя ангажимент веднъж завинаги да приключим с местния, гръцки тероризъм", посочи Мицотакис в писмено изявление.