Националните флагове бяха спуснати до средата на пилоните и хора се подписваха в книги за съболезнования в кметствата в Полша и полските дипломатически мисии в чужбина, докато страната скърби за смъртта на кмета на Гданск Павел Адамович, прободен публично с нож в неделя, предаде Асошиейтед прес.

Полша е в траур, знамената са издигнати наполовина

Снимка:АР/БТА

Хиляди хора се събраха във Варшава под лозунга "Спрете омразата"

Снимка:АР/БТА

В Гданск граждани полагаха цветя и цветя и се подписваха във възпоменателна книга в кметството. Правителството започна седмичното си заседание във Варшава с едноминутно мълчание.

Поляците са потресени от убийството

Снимка:АР/БТА

Снощи хиляди поляци се събраха в Гданск на поклонение в памет на убития кмет на града. Сред опечалените бяха президентът на Полша Анджей Дуда и председателят на Европейския съвет Доналд Туск, който е близък приятел на убития. Подобни бдения се състояха и в други градове.

Снимка:АР/БТА

Снощи хиляди поляци се събраха в Гданск на поклонение в памет на убития кмет на града

Снимка:АР/БТА

"Ти беше винаги там, където е необходимо, за да покажеш доброто и смелото лице и да се изправиш срещу злото. Това беше смисълът на целия ти живот", заяви Туск.

Доналд Туск говори на площада в Гданск

Снимка:АР/БТА

Хиляди хора се събраха във Варшава под лозунга "Спрете омразата"

Снимка:АР/БТА

Хиляди хора се събраха във Варшава под лозунга "Спрете омразата"

Снимка:АР/БТА

Хиляди хора се събраха и във Варшава под лозунга "Спрете омразата". 

Нападението срещу кмета на Гданск бе осъдено от всички политически и обществени сили в Полша, а в цялата страна имаше демонстрации срещу омразата и насилието като реакция на убийството на Павел Адамович.

Вижте още снимки >>

"Враждебността и насилието донесоха трагични последствия и болка. Не можем да се примирим с това", написа полският президент Анджей Дуда в Туитър, като добави, че е солидарен "в болката и молитвата с неговите близки, приятели, с всички хора с добра воля".

Лидерът на управляващата в Полша партия Ярослав Качински изрази "дълбока болка" от смъртта на опозиционния кмет на Гданск. "Солидарен съм със семейството (на Адамович) и искам да изразя дълбоко съжаление за смъртта на вашия съпруг, баща и брат", каза от негово име говорителка на партията "Право и справедливост".

Междувременно министърът на вътрешните работи Йоахим Бруджински съобщи, че полицията е арестувала трима души, призовавали в социални мрежи за още убийства след покушението срещу починалия в понеделник Адамович. Бруджински окачестви арестуваните като интернет тролове и "нестабилни" личности.

Междувременно варшавската полиция съобщи, че един от задържаните е 72-годишен мъж, заплашил със смърт президента Анжей Дуда. Мъжът се обадил по телефона на център за спешни случаи и казал: "Умря Адамович, а утре може да умре Анджей Дуда."

В неделя вечерта по време на благотворителна проява бивш затворник се качи на сцената и прободе с нож Адамович три пъти в сърцето и коремната област. Преди да бъде задържан, нападателят каза по микрофона пред стотиците присъстващи, че това е отмъщение срещу опозиционната партия "Гражданска платформа", защото когато е била на власт, той е бил несправедливо вкаран в затвора през 2013 г. за банкови обири.

Кадър от убийството на кмета, на който се вижда убиецът вляво, размахващ нож

Снимка:АР/БТА

Убитият кмет на Гданск

Снимка:АР/БТА

Убийството на Павел Адамович потресе Полша. То заплашва да засили политическото противопоставяне в страната, разделена между привърженици на управляващата дясна партия "Право и справедливост" и либералната "Гражданска платформа", отбелязва АП.

Някои поляци казват, че управляващите също носят вина за покушението, защото често използват остри думи срещу своите критици, сред които бе Адамович. Представители на правителството и независими наблюдатели призовават към спокойствие, предвид криминалното досие на убиеца и неговото предполагаемо психично заболяване, отбелязва още АП.